Het orgel in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk kreeg een uitgebreid onderhoud dat twee jaar duurde. ©  Sven Van Haezendonck

Bekende organist speelt orgel Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle in na groot onderhoud

Mechelen -

De bekende organist Wannes Vanderhoeven speelt vrijdagavond het orgel in de Mechelse Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in. Dat kreeg gedurende twee jaar een groot onderhoud. Alhoewel het orgel door zijn barokke fronton ouder lijkt, dateert het maar uit vorige eeuw.

Sven Van Haezendonck

Het indrukwekkende orgel in de tweede grootste kerk van Mechelen dateert uit de periode 1958-1968. De orgelkast doet nochtans anders vermoeden. Dat komt omdat bij de bouw van het nieuwe orgel destijds werd gebruikgemaakt van oud nog bewaard materiaal en van de orgelkast met zijn barokke fronton uit 1669.

Na het jaarlijkse onderhoud dat het pijporgel kreeg, was de tijd aangebroken om het eens grondiger onder handen te nemen. “Slijtage, stof in het orgel en houtworm hadden schade aangericht en lederen onderdelen moesten worden vervangen”, zegt Kristof Volckaert, voor de kerkfabriek coördinator van de werkzaamheden.

Geen restauratie naar originele toestand

Om de bedrijfszekerheid te verhogen en de onderhoudskosten in de toekomst te beperken, koos de kerkfabriek voor een groot onderhoud. De stad zorgde voor het budget. “Het werd geen restauratie naar het originele hoog barokorgel van Bremser uit 1669 omdat dit de begeleiding van de samenzang en de koorzang, en het spelen van moderne litteratuur zou bemoeilijken”, legt Volckaert uit.

Consultare orgelbouw uit het Nederlandse Ammerzoden kreeg de opdracht toegewezen en werkte daarvoor samen met een aantal zelfstandige vaklui. Wannes Vanderhoeven speelt het orgel vrijdag 16 september om 20u in. Ook het koor Vokalis treedt onder leiding van dirigent Jeroen Keymeulen op. Er zijn momenten van samenzang en na afloop biedt de kerkfabriek van de Lieve-Vrouweparochie de aanwezigen een drankje aan. Een vrije bijdrage voor het concert is welkom. (svh)

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio