© Twitter

Filmpje toont hoe Poetin-vertrouweling rekruteert in Russische gevangenis: “Wie deserteert, wordt ter plekke neergeschoten”

Het Telegram-kanaal van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny heeft woensdag een video gepubliceerd waarop te zien is hoe een man die erg lijkt op Yevgeny Prigozhin, een vertrouweling van president Poetin en het hoofd van het huurlingenbedrijf Wagner Group, gevangenen ronselt in een Russische gevangenis.

jvhBron: Kyiv Post

De video werd gemaakt door één van de gevangenen in de IK6-gevangeni in Yoshkar-Ola, nabij Kazan. Het is onduidelijk hoe de beelden bij de kring rond Navalny is beland. Op de beelden is te zien hoe een man die erg lijkt op Prigozhin honderden gevangenen toespreekt op een plein in de gevangenis. Hij stelt zichzelf voor als vertegenwoordiger van de Wagner Group, en probeert hen te overtuigen om naar het front in Oekraïne te trekken. Zo belooft hij de gevangenen dat ze vrij zullen komen als ze zes maanden meevechten. “Terugkeren naar de gevangenis is geen optie. Wie sterft in de strijd, wordt begraven waar hij wil, of op speciale begraafplaatsen voor helden.”

LEES OOK. Chef Russisch huurlingenleger ronselt in gevangenis: “Berekende killers zullen het goed hebben bij ons”

“Tijdens de militaire dienst is plunderen, alcohol- en drugsgebruik, seksueel contact met de lokale bevolking, en terugtrekken of overgeven verboden”, klinkt het verder. “Wie deserteert, wordt ter plekke neergeschoten. Ik heb vechters nodig, mannen die willen optrekken. Maar de oorlog is zwaar. Er wordt tweeëneenhalf keer zoveel munitie gebruikt als tijdens de Slag om Stalingrad.”

Aan het einde van zijn toespraak geeft de man zijn toehoorder vijf minuten bedenktijd. “Is er iemand die jullie uit jullie huidige toestand komt redden? Er zijn er twee: Allah en God, maar dat gebeurt enkel in een houten kist. Ik haal jullie hier levend uit… maar je komt niet altijd levend terug.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER