Tijdens de wandeltocht kan de Haenvense molen in Zittaart bezocht worden. © AF

Legende van Scherp Gemeten staat centraal tijdens wandeltocht Bavostappers

Meerhout -

De Meerhoutse Bavostappers organiseren zondag de ‘Scherpgemetentocht’. Deze wandeling, waarvan de naam verwijst naar een spooklegende uit Zittaart, is al aan de negentiende editie toe.

Annelies Frederickx

De Bavostappers organiseren jaarlijks een vijftal wandeltochten en zondag is men aan de negentiende editie van de ‘Scherpgemetentocht’ toe. “De naam van onze wandeltocht verwijst naar een spooklegende uit Zittaart, die zestig jaar geleden geschreven werd door Louis Grietens”, vertelt voorzitter Mia Hendrickx. “Historische gegevens over de Meerhoutse molens verwijzen naar een tijd waarin graan het voornaamste voedingsmiddel was en de welgestelde molenaars de hoofdpersonages waren. Het loon van de boeren bestond uit de hoeveelheid graan in de zak die zij aanboden. In ruil ontving de boer meel, maar hij keek erop toe dat de maalder niet te veel schepte. Meestal vond hij het geleverde graan scherp afgemeten.”

“Louis Grietens vertelde dat er in de schuur van Mondelaers een spook huisde dat ‘Scherp gemeten’ genoemd werd en het leven van de molenaar zuur maakte”, aldus nog Mia Hendrickx. “De molenaar, die wel van een borrel hield en te laat thuiskwam, suste zijn vrouw door lijkbleek binnen te komen en te zeggen dat hij het spook gehoord had in de schuur van Mondelaers. De dorpelingen die dit hoorden, spotten met hem: ‘Dat is zeker, gij meet uw zakken te scherp en dat spook komt wraak nemen’. Meteen kreeg het spook zijn naam: Scherp gemeten. Honderd jaar geleden woonde de maalder in hetzelfde huis dat nu nog het molenhuis is. Het woonhuis Mondelaers stond waar nu de woning van Ter Linde is.”

De Haenvense molen in Zittaart kan door de wandelaars bezocht worden tussen 10 en 14u. Inschrijven voor de tocht kan tussen 7u en 15u en er zijn zes afstanden voorzien van 4 tot 33km.

 

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio