©  BELGA

DISCUSSIE. Vind jij het een goed idee om de oude kerncentrales zoals Doel 3 voorlopig niet te sluiten?

De definitieve sluiting van de kernreactor Doel 3 op 23 september doet de politieke gemoederen opnieuw hoog oplaaien, ditmaal omdat het plan om de ontmanteling van de reactor voor te bereiden, is goedgekeurd.

debn

LEES OOK. Plots ligt openhouden Doel 3 op tafel: regering bekijkt of ontmanteling kerncentrale nog uitgesteld kan worden

Maar de regering vraagt aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) of die nog uitstel kan verdragen. Maar het is laat, heel laat. “De beslissing om Doel 3 te sluiten, was voor ons al onomkeerbaar”, klinkt het bij Engie/Electrabel.

Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert: “In oorlogstijd kan een exploitant van kerncentrales niet zomaar beslissingen nemen die tegen het algemeen belang ingaan. Het is niet het moment om onomkeerbare beslissingen te nemen rond Doel 3 of eender welke bron van energie.”

“Het zou waanzin, onwetendheid en onverantwoordelijk zijn”, schreef MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez op Twitter. “We kunnen niet vragen om energie te besparen en tegelijk een reactor sluiten.”

Tot nu toe was de stelling van het FANC dat de centrale zo snel mogelijk ontmanteld moet worden, en er dus niet zoals in andere landen tientallen jaren wordt gewacht. Maar midden in een internationale crisis valt dat moeilijk uit te leggen. En dus heeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in extremis toch nog gevraagd of er toch niet uitstel mogelijk is. “In onzekere tijden moeten we doordacht tewerkgaan met onze energievoorziening, maar op veiligheid sluiten we geen compromissen”, zegt ze.

Vind jij het een goed idee om de oude kerncentrales zoals Doel 3 voorlopig niet te sluiten?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER