Medewerkers Makro slaan alarm bij Voedselveiligheid: “We willen niet verder de ogen sluiten”

Twee medewerkers van Makro Eke en vakbondsafgevaardigde Katrien Degryse van ABVV-BBTK dienen een klacht in bij het Agentschap Voedselveiligheid FAVV. Zo zou de vis door defecte koelcellen in onveilige omstandigheden worden bewaard. “De mensen van de betrokken afdelingen willen hier niet verder de ogen voor sluiten”, aldus Degryse.

Ruben De Keyzer

LEES OOK. Personeel bij Makro is wanbeleid beu: “Deze winkel is niet meer te redden, laat het nu alstublieft stoppen”

De visafdeling van Makro Eke ligt er treurig bij. Rijen aan koelcellen zijn buiten gebruik. “Ook achterin zitten we met een defect”, klinkt het bij een werknemer, die anoniem wenst te blijven.

“Zoals iedereen kan voelen, is de omgevingstemperatuur aan de visafdeling erg hoog geworden. Vroeger was het er negen graden, nu is het er twintig. De toestellen die hier nog staan, geven veel warmte af. We moeten voortdurend het ijs vernieuwen en ik hou de temperatuur van de vis nauwgezet in het oog. Ik wil de mensen geen bedorven product verkopen.”

De omgevingstemperatuur aan de visafdeling is erg hoog geworden. “Ik hou de temperatuur van de vis nauwgezet in het oog. Ik wil de mensen geen bedorven product verkopen”, zegt een medewerker. ©  Ruben De Keyzer

De visafdeling van Makro in Eke ligt er treurig bij. Rijen aan koelcellen zijn buiten gebruik. ©  Ruben De Keyzer

Vis in koelkast voor vlees

De medewerker bevestigt dat de vis nu wordt bewaard in een koelkast van de vleesafdeling, ontoegankelijk voor klanten. Deze zou niet dezelfde temperaturen kunnen halen als de vroegere koelcel voor vis. Het probleem is dat het ijs buiten de werkuren niet ververst kan worden.

“In de koelcel voor vis bleef het ijs op de vis bevroren, in de koelkast voor vlees is al het ijs de volgende morgen gesmolten”, meldt vakbondsafgevaardigde Katrien Degryse. In de koelcel voor vis is het normaal zo koud dat het personeel er thermische pakken draagt, nu kunnen de werknemers er in gewone kledij lopen, aldus nog Degryse.

Volgens een medewerker zijn de koelkasten tijdens de warme maanden defect gegaan en worden ze niet meer hersteld.

LEES OOK. Ook klanten van Makro zien de bui al hangen: “Het is niet meer wat het geweest is”

Het gaat almaar verder bergaf bij Makro, ook in Eke. ©  Ruben De Keyzer

Ook de koelkasten van het Makro-restaurant zouden defect zijn. “Producten uit de defecte koelkast van het restaurant worden in de koelkast van de zuivelafdeling bewaard, maar die zijn niet hermetisch afgesloten”, meldt Degryse.

Vrees voor voedselveiligheid

“Daarenboven is er door de enorme personeelstekorten geen mogelijkheid om al die wissels tussen koelkasten en afdelingen binnen een redelijke tijdspanne te doen”, zegt Degryse. “Het personeel maakt zich grote zorgen over de continuïteit van de koude keten en vreest dat er crosscontaminatie kan zijn tussen verschillende producten. Kortom, het personeel vreest dat de voedselveiligheid hier in gevaar is en vraagt dringend om langs te komen om de situatie hier na te gaan. De mensen van de betrokken afdelingen willen hier niet verder de ogen voor sluiten.”

De werknemers die een klacht indienen bij FAVV zijn bekend bij de redactie. De directie van Makro werd gecontacteerd, maar was niet bereikbaar voor commentaar.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER