De bende werd opgerold op basis van informatie uit andere dossiers. In 2017 ontdekte de politie in de Zeebrugse haven zeven transmigranten, onder wie drie kinderen, in een piepkleine ruimte achter een valse wand van een bestelwagen. ©  Europol

Kopstuk mensensmokkelbende riskeert elf jaar cel en bijna miljoen euro boete

Zeebrugge/Sint-Niklaas/Zwijndrecht/Opwijk/Diest -

Zeventien mannen moeten zich voor de Brugse strafrechtbank verantwoorden voor mensensmokkel in vrachtwagens en met bootjes. Voor het Iraanse kopstuk Barzan M. vroeg het parket elf jaar cel en een boete van 968.000 euro.

Arne Franck

De bende werd opgerold op basis van informatie uit andere dossiers. Op 7 september 2017 ontdekte de politie in de Zeebrugse haven zeven transmigranten, onder wie drie kinderen, in een piepkleine ruimte achter een valse wand van een bestelwagen. De slachtoffers hadden enkele horizontale planken om op te zitten of te liggen en een paar kleine luchtgaatjes in het plafond om te ademen. Aan het stuur zat een Bulgaar die uiteindelijk vier jaar effectieve celstraf kreeg opgelegd. Dankzij verder onderzoek naar de opdrachtgevers kwam Iraniër Barzan M. (36) als spilfiguur in het vizier.

LEES OOK. Vier jaar cel voor trucker die vluchtelingen smokkelde achter valse wand van bestelwagen

Op 29 december 2019 werden voor de kust van Bray-Dunes 19 transmigranten gered vanop een bootje. Door de kou belandde twee kleine kinderen in het ziekenhuis. Het bootje bleek gekocht door Iraniër Salar B. (41) uit Sint-Niklaas. Hij kreeg in november 2020 vier jaar effectief. Zijn Iraakse kompaan Nariman S. (40) kreeg 30 maanden cel, waarvan zes effectief. De twee maakten deel uit van de bende rond Barzan M. en zijn Iraakse rechterhand Nazar M. (34), die in het Verenigd Koninkrijk tien jaar cel uitzit voor mensensmokkel.

Anderhalf miljoen euro boete gevraagd

Het gerecht kon de organisatie linken aan 32 feiten van smokkel, goed voor minstens 121 slachtoffers. Voor Barzan M. vroeg het openbaar ministerie 11 jaar cel en een boete van 968.000 euro. Hij kwam net als drie andere beklaagden niet opdagen voor zijn proces in Brugge. Voor de overige beklaagden – afkomstig uit onder meer Sint-Niklaas, Zwijndrecht, Opwijk en Diest – vroeg procureur Frank Demeester een jaar tot dertig maanden cel en een totale boete van ruim anderhalf miljoen euro. Daarbij hield hij rekening met eerdere veroordelingen voor smokkelactiviteiten in dezelfde periode.

Vier beklaagden moesten zich naast mensensmokkel ook verantwoorden voor witwaspraktijken. Vijf aanwezige beklaagden kregen woensdag al het woord. Hun advocaten vroegen de vrijspraak of om de eerder opgelegde straffen als voldoende te beschouwen. De advocaten van de resterende acht beklaagden komen op woensdag 21 september aan bod.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners