Het team achter de reus Amazonia. © Jan Van der Perre

Reus Amazonia deelt verhaal van jonge Ecuadoraanse meisjes: “Samen strijden voor klimaatrechtvaardigheid”

Borgerhout -

Hoewel het nog even wachten is op de vrolijke optocht van de Reuskens, zitten de voorbereidingen bij de bouwers stilaan in de laatste rechte lijn. De Roma, het district Borgerhout en 11.11.11 leggen momenteel de laatste handen aan hun reus Amazonia. Deze is geïnspireerd op een groepje Ecuadoraanse meisjes die een rechtszaak wonnen tegen een staatsoliebedrijf. Maar verandering bleef uit, en de jongeren willen dat de hele wereld dat weet. Via Amazonia helpen de drie patners de boodschap verspreiden en roepen ze tegelijkertijd op voor klimaatrechtvaardigheid.

“De reus Amazonia is het rechtstreekse gevolg van een schrijnend verhaal dat ons ter ore kwam vanuit Ecuador. Negen 14-jarige meisjes spanden daar een rechtszaak aan tegen een staatsoliebedrijf dat hun recht op water en een gezonde leefomgeving bedreigde. Ook voedselveiligheid was geen certitude en in de nabije omgeving stierven steeds meer mensen aan kanker”, vertelt Stijn Stevens van 11.11.11. 

Stijn Stevens van 11.11.11 © Jan Van der Perre

“Uiteindelijk trokken de meisjes aan het langste eind, maar verandering kwam er niet. Tijdens een Zoommeeting maakten ze duidelijk dat hun verhaal verspreid moet worden om verandering in de hand te werken. En zo kwamen we tot de idee om daarvoor een reus in te schakelen die mee in hun naam kan pleiten voor klimaatrechtvaardigheid.”

Nieuwe stap

11.11.11 was meteen gewonnen voor het opzet. “Dit najaar lanceren we een nieuwe campagne die volledig in het teken staat van klimaatrechtvaardigheid.” Maar ook De Roma en het district tekenden al snel present. De drie partners organiseerden namelijk samen al een lowtech festival rond duurzaam leven. “Maar na enkele edities was de fut er wat uit. Samen een lowtech reus maken, leek ons een prima nieuwe stap.”

Er wordt hard gewerkt aan de reus.. © Jan Van der Perre

En zo geschiedde. Bij het bouwproces steken leden van ontmoetingshuis Mundana en jongerenorganisaties Atlas en Fridays For Future de handen mee uit de mouwen. Tijdens een tiental workshops bouwen de organisaties gezamenlijk Amazonia op tot een heuse reus. “Deze week werken we haar helemaal af”, verzekert Stevens.

“We lieten ons inspireren door de input van de Ecuadoraanse meisjes. Amazonia stelt een 14-jarig meisje voor dat graag rolschaatst en dat houdt van wilde dieren en zwemmen in natuurlijk water. Ze komt net als wij en haar vriendinnetjes op voor klimaatrechtvaardigheid.”

Optocht in Latijns-Amerikaanse stijl

Die bezorgdheid willen de bouwers ook duidelijk maken tijdens de optocht. We voorzien niet alleen plakkaten met slogans die jongeren al gebruikten tijdens de klimaatmarsen, maar ook potten en pannen. In Latijns-Amerika het gebruiksvoorwerp bij uitstek tijdens betogingen. Wie mee wil lopen in onze ‘mars’, kan zich daarvoor trouwens nog altijd aanmelden.”

 © Jan Van der Perre

“De Ecuadoraanse meisjes zullen zelf niet aanwezig zijn. Maar in De Roma vindt er wel een expo plaats waar bezoekers onder meer filmpjes kunnen bekijken van de Zuid-Amerikaanse tieners. We hebben hun alvast beloofd om beeldmateriaal op te sturen van de dag, een voorstel waar ze ontzettend enthousiast op reageerden. We hopen ten zeerste dat het iets zal opbrengen.”

Zin om mee te lopen met Amazonia? Schrijf je dan in via https://11.be/evenementen/reuzenstoet  (lava)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio