©  BELGA

Minister Annelies Verlinden (CD&V) vraagt onderzoek naar uitstel ontmanteling Doel 3

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) heeft de nucleaire waakhond FANC gevraagd te onderzoeken of de voorbereiding van de ontmanteling van Doel 3 op een veilige manier kan worden uitgesteld. De centrale sluit binnenkort de deuren en normaal gezien zouden kort nadien de voorbereidingen starten om de reactor te ontmantelen, maar minister Verlinden vraagt nu of uitstel van die ontmanteling een optie is.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. Plots ligt openhouden Doel 3 op tafel: regering bekijkt ontmanteling kerncentrale nog uitgesteld kan worden

De wettelijke sluitingsdatum voor Doel 3 is 1 oktober van dit jaar, maar volgens het recent goedgekeurde sluitingsplan zou 23 september de laatste dag zijn waarop de kerncentrale stroom produceert. Vanuit uiteenlopende politieke hoek weerklinkt steeds luider de roep om die ontmanteling tegen te houden. De energiecrisis is daarin de voornaamste raadgever.

“In onzekere tijden moeten we doordacht te werk gaan met onze energievoorziening”, zegt ook minister Verlinden. “Op veiligheid sluiten we evenwel geen compromissen. Daarom vroeg ik het FANC te onderzoeken of de voorbereiding van de ontmanteling van Doel 3 op een veilige manier kan worden uitgesteld.”

Voor alle duidelijkheid: het gaat niet over de stopzetting van de kerncentrale op zich, preciseert het kabinet van de minister, maar enkel de daaropvolgende ontmanteling. Dat zou het eventueel mogelijk maken om de centrale op een latere datum weer op te starten.

Vorige week nog bevestigde een woordvoerster van uitbater Engie dat na de stopzetting zo snel mogelijk wordt overgegaan op de ontmanteling, omdat je het nucleaire risico zo gauw als kan wil afbouwen. De regelgeving is gericht op een snelle, veilige ontmanteling, luidde het. Het is immers de bedoeling zo snel als kan ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk radioactiviteit achterblijft.

Na het stopzetten van Doel 3 gaan niet onmiddellijk afbraakwerken van start. Enkele dagen na de stop wordt de splijtstof uit de reactor gehaald en overgebracht naar aparte dokken om er nog een paar jaar onder water af te koelen. Na de ontlading van de reactor kan de chemische reiniging van de reactorkring beginnen.

Niet overlegd

Het FANC bevestigde woensdag dat het de vraag van de minister heeft ontvangen en dat de experts er mee aan de slag gaan. Het agentschap heeft er altijd voor gepleit dat een ontmanteling zo snel mogelijk zou gebeuren, aldus een zegsvrouw. Op 23 september treedt de reactor in een overgangsfase - een post-operationele fase - waarin een aantal werken worden gestart als voorbereiding op de ontmanteling. Die gebeuren binnen het kader van de explotatievergunning van de reactor. De uitbater kan pas met de ontmanteling van start gaan wanneer hij daarvoor de toelating heeft gekregen, en dat is vooralsnog niet het geval. Volgens de website van het FANC kan die fase vijf tot zes jaar duren.

Binnen de regering viel in groene kringen te horen dat de vraag van Verlinden niet was overlegd. Bij CD&V, de partij van de minister, brak voorzitter Sammy Mahdi eerder al een lans voor de verlenging van de levensduur van kerncentrales Doel 4 en Tihange 3 met 20 jaar, in plaats van de 10 jaar waarover de regering met Engie onderhandelt. MR pleit voor een totale verlenging van de nucleaire activiteit, terwijl Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert waarschuwde geen “onomkeerbare beslissingen” te nemen rond Doel 3.

“Het is goed dat de regering eindelijk begint in te zien dat Doel 3 definitief sluiten een strategische blunder is”, reageert Kamerlid Bert Wollants van oppositiepartij N-VA. “Maar nu moet de regering wel doorzetten en laten onderzoeken of ook de verlenging van Doel 3 zou kunnen en onder welke voorwaarden. De hoogste prioriteit moet nu gaan naar het voorkomen dat Engie de centrale nog snel tot schroot herleidt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER