Een schoolmeisje van Viersel leest een tekst voor aan de graven. ©  Kevin Verboven

God save the king weerklinkt voor het eerst bij herdenking Britse bevrijders

Viersel -

Naar vaste traditie werden woensdag de twee Britse bevrijders David Thursby (25) en Ronald Charles Bird (24) herdacht. Zij sneuvelden op 9 september 1944 aan de dijk van het Albertkanaal, waar sinds 2019 een soldatensilhouet in cortenstaal de wacht houdt.

Willy Bontinck, de laatste oorlogsvrijwilliger in Zandhoven, vertelde samen met Erik Crombez van de werkgroep de Grooten Oorlog aan de vijfde- en zesdejaars van basisschool Klavertje Vier-sel waarom de gedachte ‘nooit meer oorlog’ zo belangrijk blijft.

 ©  Kevin Verboven

De Para-Commando Vriendenkring van regio Antwerpen en voor het eerst ook de militaire oldtimerclub Spearhead uit Herentals met drie voertuigen woonden de herdenking bij, samen met schepen Rudy Willems en cultuurfunctionaris Stefanie Van Egdom.

 ©  Kevin Verboven

Na het eerbetoon op de begraafplaats van Viersel waar Thursby en Bird rusten, trok het gevolg richting kanaaldijk. Omdat het zo hard regende, mochten de schoolkinderen met hun juffen Vicky en Valerie achteraan in de legervoertuigen zitten, wat op zich wel een belevenis was.

Het eresaluut voor de heldendood van de Britse bevrijders werd afgesloten met een receptie. Jarenlang deden Welshe oud-strijders die herdenking in Viersel in alle anonimiteit, op weg naar herdenkingen in Nederland. Spijtig genoeg zijn de meesten intussen overleden.

 ©  Kevin Verboven

 ©  Kevin Verboven

 ©  Kevin Verboven

 ©  Kevin Verboven

kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio