© RTV

Parket houdt reconstructie in woning van man die 19-jarige Jarne Pire vermoordde

Merksplas -

In een woning aan de Steenweg op Turnhout in Merksplas is woensdag een wedersamenstelling gehouden. Die maakte deel uit van het onderzoek naar het overlijden van Jarne Pire (19), die eind juni door Peter V.H. werd neergestoken. Hij was de ex-partner van Jarnes moeder. De reconstructie draaide om eerdere gewelddadige feiten die V.H. had gepleegd.

Ronny van den Ackerveken

LEES OOK. Wie is de 19-jarige jongen die om het leven is gebracht in Merksplas? “Hij was altijd goedlachs”

Peter V.H. drong op zaterdagochtend 25 juni de woning van zijn ex in de Rodenbachstraat in Merksplas binnen. Hij gijzelde de 43-jarige vrouw samen met haar 22-jarige dochter en zoon Jarne. De dochter raakte zwaargewond en kon ontkomen, Jarne overleefde de gijzeling niet. V.H. was voorwaardelijk vrij na eerdere feiten van ernstig intrafamiliaal geweld tegen zijn ex-vriendin en zijn ex-stiefkinderen. Daarvoor vorderde het parket op 1 juni een onderzoeksrechter en vroeg het de aanhouding van de man.

 © BERT DE DEKEN

LEES OOK. Buren zwaar onder de indruk van dodelijke gijzeling in Merksplas: “Buurvrouw was heel bang van haar ex”

Twee dagen eerder belde Peter naar zijn ex en vroeg haar in de late middag naar zijn appartement te komen aan de Steenweg op Turnhout. “Hij wilde nog een laatste keer praten”, verklaarde haar moeder in Gazet van Antwerpen. “Maar toen ze daar aankwam, nam hij haar gsm en sleutels af. Ze werd mishandeld. Hij dreigde ermee dat hij haar zou doden en dat hij daarna zelf uit het leven zou stappen. Hij probeerde haar met een chemisch middel te bedwelmen, maar dat lukte niet.” De gijzeling duurde de hele nacht. Pas tegen de ochtend kon de ex-partner V.H. overtuigen om samen met haar naar haar huis te gaan. De politie kwam hem arresteren in het huis in de Rodenbachstraat. Bij hem thuis namen ze een kruisboog in beslag.

LEES OOK. Man die Jarne Pire en zijn moeder gijzelde in Merksplas voor raadkamer verschenen: “Er staat hem nog veel te wachten”

Slachtoffer Jarne Pire. © RR

Straatverbod

Het parket vorderde de onderzoeksrechter, en vroeg om zijn aanhouding wegens moordpoging. De onderzoeksrechter ging daar niet op in. Op basis van het onderzoek en de feiten kreeg Peter V.H. strenge voorwaarden opgelegd voor zijn vrijlating. Concreet ging het om psychiatrische begeleiding en een behandeling door een CKB-team (Crisis- en kortdurende behandeling). Die begeleiding is volgens het parket ook daadwerkelijk aangevat. Daarbovenop kreeg Peter V.H. een contact- en straatverbod. Hij mocht dus onder geen beding nog contact opnemen met of in de buurt komen van het gezin. Dat verbod heeft hij dus geschonden op 25 juni en met dramatische afloop voor de 19-jarige Jarne.

Het parket bevestigt dat de wedersamenstelling van woensdag gaat over het eerste deel van het onderzoek. Deel twee, over de feiten in de Rodenbachstraat, volgt op een later moment.

De woning in de Rodenbachstraat waar de moord plaatsvond. Hier volgt op latere datum een tweede reconstructie. ©  Bert De Deken

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio