“Zwerfvuil zorgt voor grote ergernis bij onze inwoners, maar het kost ons ook veel geld”, zegt gemeenteraadslid Guy Vanherck. © RR

Iedereen blij met statiegeld op blik en plastic flesjes

Retie -

Dat de Vlaamse regering vanaf 2025 statiegeld invoert op blik en plastic flesjes, wordt in Retie op gejuich onthaald. “Wij zijn geen lid van de Statiegeldalliantie, maar wij staan er wel voor 100% mee achter”, zegt schepen van Milieu Fonny Matthijs (Nieuw Retie).

Eddy Meulemans

Iedereen in het gemeentebestuur van Retie is blij, maar de vreugde is wellicht het grootst bij oppositiepartij CD&V. Al in maart vorig jaar diende fractieleider Guy Vanherck op de gemeenteraad een motie in om statiegeld in te voeren op blikjes en plastic flesjes.

“Zwerfvuil zorgt voor grote ergernis bij onze inwoners, maar het kost ons ook veel geld“, zegt Vanherck. ”Ook voor onze boeren is het een groot probleem. Voor hun dieren is het afval soms zelfs levensbedreigend. Als een blikje op het veld achterblijft en dat wordt door een landbouwmachine versnipperd, worden de stukjes metaal mee in het voeder vermengd. Wanneer een koe daarna de maïs of het gras met het versnipperde blikje opeet, kan dit zware schade veroorzaken in de buik van het dier, soms zelfs met een pijnlijke dood tot gevolg. De kosten zijn gigantisch, zowel economisch als op het vlak van dierenwelzijn.“

Openbare vuilnisbakken

Ook milieuschepen Fonny Matthijs is ervan overtuigd dat de uitbreiding van statiegeld op blik en plastic de hoeveelheid zwerfvuil en het sluikstorten in Retie kan terugdringen. “Zeker op afgelegen plaatsen, zoals het sportpark Vossekot of de bossen van het Looiend, treffen onze werkmannen geregeld illegaal gedumpte zakken huisvuil en ander sluikafval aan”, zegt hij. “Ook de openbare vuilnisbakken op en rond de Markt worden meer dan eens misbruikt. Niet alleen blikjes en drankflesjes worden erin gestopt, maar ook kleine zakjes met huishoudelijk afval. Af en toe wordt de inhoud gecontroleerd, om zo de daders te identificeren. Ook hebben we al overwogen om hiervoor op enkele plaatsen in de dorpskern camera’s te plaatsen.” (ema)

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio