Baloise Trek Lions ontbindt contract van Toon Aerts na dopingzaak, veldrijder reageert: “Ik blijf vastberaden”

Toon Aerts is niet langer renner bij Baloise Trek Lions. Dat heeft de wielerploeg woensdag zelf bekendgemaakt. Aerts is verwikkeld in een dopingzaak en kreeg, met het veldritseizoen voor de deur, nog steeds geen uitsluitsel van de UCI. Zijn contract werd in onderling overleg ontbonden.

Vincent Van Genechten, Hugo Coorevits

LEES OOK. KOPMAN. “Dat de dopingzaak rond Toon Aerts zo lang aansleept, is een pijnlijke zaak voor iedereen. Maar vooral voor de renner”

Aerts testte in januari positief bij een dopingcontrole buiten competitie, maar het definitieve verdict laat dus nog steeds op zich wachten. Dat ook het B-staal van de renner uitdraaide op een Adverse Analytical Finding - geen positieve dopingtest, maar wel afwijkende waarden - kreeg hij in mei al te horen maar werd door de UCI niet gecommuniceerd.

Op 26 april diende de renner bij de UCI zijn dossier ter verdediging in, met onder anderen haaranalyses die aantonen dat het gevonden product, Letrozol, zich al meerdere maanden en in zeer kleine hoeveelheden in het lichaam van de renner bevond. Of er ook een oorzaak is gevonden – een vervuild voedingssupplement bijvoorbeeld – is nog steeds niet duidelijk.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het contract van Aerts bij Baloise Trek Lions liep eind december sowieso af. Hij wilde volgens de ploeg dus sowieso andere oorden opzoeken, maar er werd nu dus al een regeling getroffen.

Sven Nys: “Altijd vertrouwen gehad in het onderzoek”

“We moeten vaststellen dat Toon hier niet aanwezig is”, aldus ploegleider Sven Nys op een persconferentie. “Dat is een bewuste keuze geweest en dat heeft vooral te maken met de beslissing die altijd maar wordt uitgesteld, en waar wij totaal geen zicht op hebben van wanneer die genomen zal worden door de UCI. Toon is er niet, maar we hebben wel altijd vertrouwen gehad in het onderzoek dat hijzelf heeft gestart. We hebben daar ook inzicht in gekregen. Maar helaas kunnen wij het seizoen niet starten met hem. Dat zou niet goed zijn voor Toon en ook niet voor de ploeg.”

 ©  EPA-EFE

“Wij hebben samen met hem en zijn entourage beslist om een einde te maken aan onze overeenkomst”, stelt Nys. “Dat heeft vooral te maken met het feit dat noch Toon noch wij een zicht hebben op de zaak. We hadden allemaal gehoopt om hem aan de start te krijgen van het seizoen en we hebben hem tot op de dag van vandaag gesteund, met materiaal en trainingen bijvoorbeeld. Maar er is nog geen beslissing, dus hebben we dit samen besloten. Dat is beter, denk ik. Hij gaf ook al aan naar een andere ploeg te gaan. Ik denk dat hij zich nu best kan controleren op zijn verdediging, in de hoop dat er snel antwoorden komen. Daarom geven we hem de kans om dat te gaan doen, met zijn entourage. We willen hem veel succes wensen en bedanken. Hij was een belangrijke pion binnen onze ploeg en een heel fijne kerel.”

De 28-jarige Toon Aerts kroonde zich in zijn carrière een keer tot Belgisch kampioen (2019) en een keer tot Europees kampioen (2016). Hij won ook twee keer de Wereldbeker (2019 en 2020), een keer de Superprestige (2021) en een keer de X2O Badkamers Trofee (2022).

Toon Aerts: “Ik blijf vastberaden”

Aerts zelf reageerde via zijn sociale media-kanalen. “Zondag start het nieuwe veldritseizoen en ik zal er helaas niet bij zijn”, aldus de Kempenaar. “Zoals velen heb ik maanden uitgekeken naar de start van het nieuwe veldritseizoen. Desondanks de situatie waar ik momenteel inzit heb ik keihard gewerkt om er klaar voor te zijn. Ik heb het gevoel dat ik er klaar voor was, maar zal het nog even niet kunnen tonen. Sinds we op 14 februari het bericht kregen van de UCI, hebben we hard gewerkt aan het onderzoek om zo goed mogelijk mijn onschuld te bewijzen. Op dit moment is er helaas nog geen definitieve beslissing genomen in het dossier...”

“Aangezien ik momenteel weinig kan betekenen voor de ploeg en ik ook geen uitzicht heb wanneer ik weer zal kunnen aantreden, hebben we in onderling overleg beslist om onze samenwerking te stoppen. Ik wil hen graag bedanken voor de negen mooie jaren die we samen hebben gehad. In tussentijd blijf ik vastberaden werken op de fiets om mezelf te kunnen bewijzen vanaf dit terug mogelijk is! Ik wens alle collega’s en supporters veel succes met de start van het seizoen. Geniet van onze mooie sport!”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vastgoed

Jobs in de regio