De leden van de organiserende vzw Brooikensstoet halen de decoratie boven om Reet terug te flitsen in de tijd. © rr

Vijfde Brooikensdag flitst Reet honderd jaar terug in de tijd

Reet -

Na zes jaar wachten knoopt Reet zondag 18 september weer aan met een populaire dorpstraditie: de Brooikensdag. Met ruim 150 attracties op maat van jong en oud flitst dit gratis toegankelijk spektakel het centrum van de gemeente een namiddag lang honderd jaar (en verder) terug in de tijd.

Na de vorige editie in 2016 stond de coronapandemie de organisatie van de vijfjaarlijkse Brooikensdag in 2021 in de weg. Maar uitstel is geen afstel voor de vzw Brooikensstoet. Zondag kan Reet de vijfde editie van het dorpsspektakel vieren.

“De Brooikensdag herinnert aan het vroegere gebruik in het dorp om op de eerste zondag na Lichtmis tarwebroodjes uit te delen”, vertelt Jef Wijckmans, voorzitter van vzw Brooikensstoet. “Aanvankelijk deden we dit met een stoet die zowat zestig jaar geleden voor het eerst uitging. In 2006 werd de stoet omgevormd tot een dorpsspektakel in de centrumstraten.”

Net als bij de vorige edities spreidt de Brooikensdag 2022 zich uit over een autovrij parcours in de Eikenstraat-Berkenlaan-Begijnenbossen-Brooikensplein-Laarstraat-Oude Laarstraat-kasteeldreef-Rumstsestraat-park Reet. Vanaf 13.30u kunnen bezoekers deze omloop van ruim twee kilometer op eigen tempo afwandelen en zich naar hartenlust amuseren en verbazen.

‘Pikante’ straat

“De bezoekers worden honderd jaar en zelfs langer teruggeflitst in de tijd”, zegt de voorzitter. “Dat gaat van amusant straattheater over de evocatie van een huwelijk anno 1920 in de kerk tot zelfs een levensecht pestdorp in het Reetse park. Terwijl het Laarkasteel helemaal in de sfeer van de belle epoque wordt ondergedompeld, krijgen de centrumstraten een origineel thema aangemeten zoals een bakkersstraat, een ‘pikante’ straat in een ludiek, licht erotisch kleedje en een kunstenstraat met een openluchtexpo van lokale kunstenaars.”

Tel daarbij nog de verkoop van streekproducten, demonstraties van uiteenlopende oude ambachten en vermakelijke opvoeringen die de hele namiddag doorlopen tot 18u. “Je kan best het volledige programma vooraf even raadplegen op onze website om je bezoek te plannen”, raadt Jef Wijckmans aan.

De leden van de organiserende vzw met voorzitter Jef Wijckmans (links) en reus Amedé op de achtergrond. © rr

Apotheose met reuzen

Vanaf 18u beleeft de Brooikensdag 2022 zijn laatste uren op het Brooikensplein. Daar zorgen de lokale dorpsreuzen Amedé, Amelie en Tchil voor de apotheose, samen met hun Kontichse vriend Contios. Nadien kunnen bezoekers nog nagenieten in de zomerbar, met muziek en de live uitzending van het WK wielrennen op de weg op groot scherm.

Voor wie met de wagen naar Reet afzakt, zijn er parkings aan de grote invalswegen. Fietsers kunnen gratis gebruikmaken van verschillende fietsparkings. De organisatie verwacht - als de weergoden meewerken - zo’n 15.000 bezoekers.

Het volledige programma is te vinden op Brooikensdag 2022.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio