Natuurfilmer Pim Niesten volop aan het werk. ©  Tom Palmaers

Natuurpark Rivierenland huldigt met première ‘Onze Natuur’ Mechelse maker: “Ik was vaak zelf onder de indruk”

Mechelen -

In samenwerking met Hotel Hungaria organiseert Natuurpark Rivierenland woensdag 21 september in Cinema Lumière in Mechelen de première van de film ‘Onze Natuur’. Het brengt daarmee hulde aan maker en Mechelaar Pim Niesten. Wie erbij wil zijn, moet snel zijn. Er zijn nog maar een twintigtal tickets beschikbaar.

Sven Van Haezendonck

In Vlaanderen is 30% van de planten- en dierensoorten kwetsbaar of staan ze op de rode lijst. Natuurrapport Vlaanderen windt er geen doekjes om: van de 69 soorten die we prioritair moeten beschermen, bevinden er zich maar achttien in een goede staat van instandhouding. Van de 44 leefgebieden verkeren er maar drie in gunstige staat.

Om de uitdagingen in de regio het hoofd te bieden, bouwde Natuurpark Rivierenland aan een sterke gebiedscoalitie. Verschillende gemeenten en organisaties verklaarden zich bereid om samen te werken voor natuurbehoud. In drie kernteams werken ze aan het opnieuw verbindne van versnipperde natuur. Soortenbehoud is daarin een belangrijk doel. Met het cultuur- en natuurproject Animalinas wordt dat in de verf gezet.

De première van de film ‘Onze Natuur’ moet bijdragen aan die bewustmaking. Toen zes jaar geleden het idee rees voor een hoogwaardige reeks over de Belgische reeks over de natuur twijfelde Pim Niesten niet lang. “Al was ik druk bezig met buitenlandse natuurfilms, hier wilde ik deel van uitmaken. Al lang hoopte ik op een gelegenheid om de natuur dichter bij huis in beeld te brengen op de manier waarop ik dat voor grote internationale producties doe op verre, afgelegen en exotische bestemmingen”, vertelt de televisiemaker.

LEES OOK. Natuurfilmer Pim Niesten: “De natuur staat in België niet al te hoog op de politieke agenda. Net daarom vond ik het zo belangrijk om Onze Natuur te maken”

De kracht van ‘Onze Natuur’ ligt volgens hem in de verwondering voor de natuurpracht in eigen land die je met ongeziene beelden en verhalen bij een breed publiek kan bereiken. “Zelf hoop ik dat dit ook meer ontzag, respect en zorg met zich zal meebrengen. Tijdens het filmen was ik vaak zelf onder de indruk”, zegt Niesten.

De première in Cinema Lumière vindt plaats op woensdag 21 september van 19u40 tot 22u30. Nadien is er een ontmoeting met Pim Niesten die wordt gemodereerd door acteur en comedian Arno Moens. Tickets kosten 11 euro.

www.natuurpunt.be/agenda

MEER OVER DOEN!-tips Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio