Zeer regenachtige woensdag: nog tot vanavond code geel in Antwerpen, noodnummer 1722 geactiveerd

Het wordt een herfstachtige woensdag, met buien die op heel wat plaatsen intens kunnen zijn. Ook de komende dagen blijft het wisselvallig, meldt het KMI.

debnBron: BELGA

Lokaal kan er woensdag op 24 uur tijd 50 tot 70 liter per vierkante meter vallen. In het zuidelijke deel van het land, en mogelijk ook deels over het centrum, kunnen ook onweersbuien tot ontwikkeling komen met felle windstoten.

De maxima schommelen tussen 17 en 22 graden. In Vlaams-Brabant en Brussel is tot woensdagavond code oranje van kracht. Voor de andere provincies en de kust houdt het KMI het op code geel.

Woensdagavond vallen er nog enkele buien in het centrum, maar later wordt het droog met opklaringen. Het koelt af naar temperaturen tussen 10 en 15 graden.

Donderdag verlaat de laatste regen ons land in het uiterste zuidoosten en is het vaak zwaarbewolkt. Lokaal is een bui mogelijk. Het kwik klimt niet boven 15 graden in de Hoge Ardennen en 18 of 19 graden in Laag-België.

Vrijdag is het wisselend tot soms zwaarbewolkt. Al snel ontstaan er buien aan de kust die zich later uitbreiden naar gans het land. Vooral aan zee kunnen de buien soms fel zijn en vergezeld van korrelhagel en enkele donderslagen. De maxima liggen tussen 11 en 16 graden.

Ook zaterdag blijft het onstabiel met veel wolkenvelden en regelmatig buien. Er is opnieuw kans op korrelhagel en enkele donderslagen. We halen maxima tussen 10 en 15 graden.

Zondag trekt een nieuwe buienlijn vanaf de Noordzee over het land. Op het einde van de dag wordt het droger. We halen temperaturen tussen 10 en 15 graden, bij een gure wind.

Noodnummer

Wegens het slechte weer is ook het nummer 1722 geactiveerd. Dat betekent dat voor storm- en waterschade waarvoor bijstand van de brandweer nodig is, een aanvraag ingediend kan worden via het e-loket www.1722.be of het nummer 1722 gebeld kan worden. “Bel enkel 112 voor situaties die mogelijk levensbedreigend zijn”, zo benadrukt de FOD. De bedoeling van het e-loket 1722 en nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten.

Wat betekenen codes geel en oranje voor regen?

Geel

Er wordt veel regen verwacht: ofwel intense buien ofwel aanhoudend veel regen. Dit kan aanleiding geven tot plaatselijke wateroverlast in regio’s die daar gevoelig voor zijn. Het verkeer kan plaatselijk gehinderd worden. Wees waakzaam.

 

Oranje

Er wordt op meerdere plaatsen heel veel regen verwacht: veel of zeer intense buien ofwel zeer veel en langdurige regen. Dit kan aanleiding geven tot wateroverlast op uitgebreide schaal. Het verkeer kan ernstige hinder ondervinden. Wees voorbereid en volg de raadgevingen van de bevoegde overheid op.

Vastgoed

Jobs in de regio