Naast kinder- en tienerkleding is er nu ook prikkelarme kledij voor volwassenen.  ©  SAM Sensory

Wie wil ontstressen door op iets te bijten, kan dat voortaan met het chewy fidget van SAM Sensory. Een design hebbeding om je tanden in te zetten. ©  SAM Sensory

1 / 2
thumbnail: Naast kinder- en tienerkleding is er nu ook prikkelarme kledij voor volwassenen.  
thumbnail: Wie wil ontstressen door op iets te bijten, kan dat voortaan met het chewy fidget van SAM Sensory. Een design hebbeding om je tanden in te zetten. 

Herentalse onderneemster vult prikkelloze kledingcollectie aan met accessoires: “Nu kopen mensen soms bijtspeeltjes voor honden om zelf op te kauwen”

Herentals -

Onderneemster An Luyten breidt haar collectie prikkelarme kledij verder uit. “Hoogsensitiviteit stopt niet op een bepaalde leeftijd, dus hebben we ook voor volwassenen prikkelarme kleding gemaakt”, vertelt ze. “En we hebben een knabbel- en friemelgadget gemaakt. Voor wie zijn balpennen, kleding en nagels wil sparen, want deze chewy fidget dient speciaal om je tanden in te zetten.”

Bieke Lathouwers

“Het idee om aparte bijtaccessoires te maken is langzaamaan gegroeid”, vertelt An Luyten uit Herentals. Zij richtte drie jaar geleden SAM Sensory op. Als mama van een hoog sensitieve zoon vond ze geen kleding waar hij zich goed in voelde. Lex heeft last van tactiele (op het vlak van voelbare dingen) overgevoeligheid. Elke naad, elke draadje, elk etiket irriteert dan.

Het chewy fidget is niet alleen functioneel, het ziet er ook goed uit.  ©  SAM Sensory

Om toch te zorgen voor kledij waar Lex zich goed in zou voelen, ging ze zelf aan de slag. Ze maakte een collectie prikkelarme kleding en accessoires. Het begon met een broek zonder naden of etiketten - die superzacht is voor Lex. “Maar ik merkte dat er nood is aan prikkelarme kleding voor velen en dus zocht ik naar een manier om de kleding op de markt te brengen. Na de broek volgde ondergoed, kousen, T-shirts, hoodies… Eerst voor kinderen, daarna voor tieners en nu dus ook voor volwassenen.”

T-shirts stuk

Met deze chewy fidgets snijdt de onderneemster weer een nieuwe markt aan. “Gaandeweg merkte ik dat ook daar vraag naar is”, zegt Luyten. “Weet je dat er volwassenen zijn met een kauwbehoefte die nu bijtspeeltjes voor honden kopen? Het is dus echt hoog tijd voor mooie accessoires die helpen in functie van prikkelverwerking. Niet alleen voor hoog sensitieve mensen. Hoeveel mensen ken je niet die hun balpennen compleet stukbijten? Dat is niet bepaald een gezond stokje om op te knabbelen. Anderen knabbelen hun nagels of hun T-shirts stuk, dat wil niemand, maar velen doen het toch. Wij gebruiken materialen waar je letterlijk je tanden in mag zetten. Het zijn veilige siliconen. De chewy fidget is trouwens zo ontworpen dat het ook zorgt voor tactiele input zodat je je beter kan concentreren.”

An Luyten met haar zoon Lex. ©  SAM Sensory

Aan de SAM-kleding waren al vaak friemel- en bijtaccessoires vastgemaakt, aan de rits of de koordjes. “Die werden enorm gesmaakt, zowel door de kinderen als door hun ouders. Door hun functionaliteit, maar ook door hun fashion look. Met mijn zoon in het achterhoofd en ook mezelf – want ik merk dat ik zelf vaak zit te tekenen of over mijn benen begin te wrijven om mezelf te kunnen concentreren –, vond ik het tijd om voor een eigen design te gaan. De chewy fidgets zijn los te koop, maar we hebben er natuurlijk ook voor gezorgd dat ze passen bij de SAM kleding. We hebben zelfs speciaal een subtiel lusje gemaakt bovenaan de kraag en onderaan de hoodie en de nieuwe T-shirts met lange mouwen om de accessoires aan te hangen. De hoodies hadden al subtiele lusjes om naar wens accessoires toe te voegen.”

Stresscurve

“We hopen met dit soort tastbare elementen de stresscurve overdag te breken en ervoor te zorgen dat we niet overprikkeld geraken tegen het einde van de dag”, besluit An Luyten. “Dan voelen we ons beter en kunnen we onze energie optimaal inzetten voor de doelen waar we zelf voor willen gaan.”

Naast België verkoopt SAM via de eigen webshop in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, USA & UK. Het label heeft ook verkooppunten in UK, Frankrijk, Denemarken, Australië en sinds kort zelfs ook in USA.

En daar eindigt het niet. “Er zijn nog plannen voor een supercool verzwaard heuptasje dat nu getest wordt en ook voor zwembroeken met zo’n hatelijke netje zoeken we dringend een alternatief”, zegt An Luyten.

Lex is heel blij met de kleding en de accessoires die zijn mama ontwerpt. ©  SAM Sensory

De SAM-collectie is beschikbaar op de webshop www.samsensoryclothing.com,in de wiebelwinkel Aapnormaal in Grobbendonk en in de autitheek van Het Raster vzw.

MEER OVER Bij de zaak

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio