Gert Verhoeven en Nel Aerts vertrekken uitgelaten in de Heidestraat in Hoboken.  ©  Walter Saenen

Stilstand bij de Vaart in Schoten  ©  Nel Aerts

1 / 2
thumbnail: Gert Verhoeven en Nel Aerts vertrekken uitgelaten in de Heidestraat in Hoboken.  
thumbnail: Stilstand bij de Vaart in Schoten  

Nel Aerts rijdt kleurrijk golfkarretje als kunstwerk naar expositie

Hoboken / Schoten -

Opmerkelijk zicht dinsdagmiddag voor bakkerij De Molen in Hoboken: de kunstenaars Nel Aerts en Gert Verhoeven vertrokken er in hun kleurrijke ‘100 % Exposure Buggy’ naar Turnhout. Hun met duct tape versierde golfkar wordt een van de blikvangers in de jubileumtentoonstelling ‘Oude wijn / Nieuwe zakken’ die dit weekeinde in cultureel centrum De Warande opent.

Frank Heirman,

Het rijdende kunstwerk had heel wat bekijks, want het voertuig ging aan een slakkengangetje vooruit. Bedoeling was om het traject van Antwerpen naar Turnhout in een drietal uur te overbruggen, maar na drie uur zaten Nel Aerts en Gert Verhoeven nog niet veel verder dan de Vaart in Schoten. Dat gaf passanten de kans om het opmerkelijk kunstwerk te bewonderen, dat vorige zomer in het kader van Beaufort 2022 werd gecreëerd.

“Echt snel vooruit gaan we niet en de batterij valt snel plat”, zegt Nel Aerts. “Het is ook niet makkelijk om overal elektriciteit te tappen. Maar we komen er wel. Onze reis is symbolisch voor het kunstenaarsleven: met ups en downs.”

Beaufort

Ook het ontstaan van het kunstwerk vorig jaar was een moeilijke bevalling. Nadat al hun eerdere voorstellen waren afgewezen voor Beaufort, de driejaarlijkse kunsthappening aan zee, beslisten Nel Aerts en Gert Verhoeven een golfkarretje te kopen, er een kunstwerk van te maken met duct tape en zichzelf tentoon te stellen met ritjes op de dijk van Knokke. Het kunstwerk kreeg de naam ‘100% Exposure Buggy’.

Na afloop verhuisde de buggy naar het nieuwe atelier van Nel Aerts, de gewezen bakkerij De Molen in Hoboken. Het karretje werd al eens gebruikt om een lezing te gaan geven in Borgerhout, maar de reis naar Turnhout was van een ander niveau. Voor de tocht werd de vrouwenfiguur gedemonteerd die normaal op het dak staat. “We moeten nog zien of ze er in de expositie in De Warande terug op kan”, zegt Nel Aerts, “want niet alle plafonds zijn hoog genoeg.”

De 100% Exposure Buggy wordt van 17 september tot 2 januari een blikvanger van een grote overzichtsexpositie die 50 jaar De Warande herdenkt. Veel kunstenaars die later doorbraken realiseerden vroeg in hun carrière een belangrijke project in het Cultureel Centrum van Turnhout. Zij keren nu terug. Onder de exposanten bevinden zich Luc Deleu, Guillaume Bijl, Fred Bervoets, Anne-Mie Van Kerckhoven, Ria Pacquée en ook Nel Aerts.

www.warande.be

Vastgoed

Jobs in de regio