Speurders zochten in april 2020 een volledige dag naar sporen in de villa van de vermoorde Christine Verbeiren. © Dirk Vertommen

Drugs aangetroffen in cel van roofmoordenaar van 70-jarige vrouw: 4 maanden cel en 8.000 euro boete

Bonheiden -

De strafrechter heeft Edson T. (22) uit Bonheiden veroordeeld tot vier maanden cel en een boete van 8.000 euro voor het bezit van drugs in de Mechelse gevangenis. De beklaagde trok de aanklacht in twijfel, maar de rechter beval extra onderzoek en daarbij werden voldoende bewijzen tegen de kerel gevonden. T. zelf zit in voorhechtenis als verdachte voor een roofmoord in Bonheiden.

Theo Derkinderen

Edson T. zit ondertussen al bijna 2,5 jaar in de gevangenis als verdachte voor de roofmoord op de Bonheidense weduwe Christine Verbeiren. In april 2020 was T. met een smoesje binnengedrongen in de woning van de vrouw, in de De Selliers de Moranvillelaan. Eenmaal binnen bedreigde hij haar met een mes en eiste haar geld. Hij ging zeer gewelddadig tekeer: het slachtoffer moest een dertigtal messteken incasseren en werd beroofd. Het levenloze lichaam van Christine liet de verdachte achter in de kelder van de ietwat vervallen villa.

Edson T. wordt verdacht van de moord op de 70-jarige Christine Verbeiren. ©  RR

Er werd pas alarm geslagen toen de zoon van het slachtoffer zijn moeder niet meer kon bereiken. De politie werd ingeschakeld en die trof het lichaam van de vrouw enkele dagen na de moord aan in de kelder. Edson T., die zelf ook in Bonheiden woonde, kon vrij snel worden geklist. Temeer omdat hij er met de auto van het slachtoffer vandoor was gegaan en ook geprobeerd had om te betalen met een bankkaart van de vermoorde vrouw.

Cocaïne

Edson zat een tijdje in de gevangenis van Mechelen. Tijdens een controle in zijn cel troffen de cipiers 0,7 gram cocaïne aan. “Een beperkte hoeveelheid, maar we vervolgen iedereen die met drugs in de gevangenis wordt aangetroffen. We willen hiermee een belangrijk signaal geven. We doen er vanuit het parket echt alles aan om drugs uit de gevangenis te weren”, zei openbaar aanklager Karel Berteloot tijdens het proces.

T. zelf ontkende met klem dat de drugs van hem waren. “Ik zweer het: ik heb nog nooit drugs gebruikt. Het enige poeder dat ze kunnen gevonden hebben, is waspoeder”, foeterde hij.

Bijkomend onderzoek

Advocate Veronique Gysbrechts vond dat het dossier onvolledig was en vroeg onder meer om duidelijkheid dat haar cliënt op het moment van het vinden van de drugs nog in de Mechelse gevangenis zat. “Want hij is na een tijdje overgeplaatst naar de gevangenis van Turnhout. Evenmin is het duidelijk of hij in Mechelen alleen in de cel zat”, zei ze. De rechter had oren naar die argumentatie en beval extra onderzoek.

Enkele penitentiaire beambten werden de voorbije maanden ondervraagd over de zaak en uit het bijkomende onderzoek bleek dat Edson T. op het moment van de drugsvondst wel degelijk nog in de Mechelse gevangenis zat. Voor de rechter waren de feiten dan ook bewezen. De kerel liep vier maanden cel en een boete van 8.000 euro op.

Edson T. verschijnt vrijdag opnieuw voor de raadkamer voor de roofmoord op Christine Verbeiren. Die moet dan over zijn verdere aanhouding oordelen. Het onderzoek zou ondertussen zo goed als afgerond zijn en verwacht wordt dat de zaak dit najaar wordt doorverwezen naar het hof van assisen.

MEER OVER Rechtbank Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio