“Escargots zijn nachtdieren. Overdag slapen ze. Dan steken ze zich weg onder de houten latten die ik overal in de serres heb liggen”, zegt Nikki. © Koen Fasseur

Escargotkweker organiseert boeren- en ambachtenmarkt: “Kom ontbijten op het veld met zicht op kudde schapen”

RETIE -

Op het erf van escargotkweker Nikki Van Roy (53) in Retie kun je zondag komen proeven van tal van lekkere verse hoeveproducten en -gerechten, van spek en eieren tot pannenkoeken, hamburgers, hoeve-ijs, rijstpap, vers geperst appelsap, streekbier en… escargots. “Alles recht van de boerderij op je bord”, zegt Nikki.

Eddy Meulemans

In en rond escargotkwekerij Cornu in de Hulselstraat in Retie vindt zondag een bijzondere boeren- en ambachtenmarkt plaats, waar je kunt zien en proeven wat lokale land- en tuinbouwers produceren. “Veel mensen denken dat melk van de supermarkt en niet van een koe komt”, zegt escargotkweker Nikki Van Roy. “Consumenten weten niet meer waar hun eten vandaan komt en hoe het geproduceerd wordt. Daarom heb ik een tiental collega-boeren uit het dorp uitgenodigd op mijn erf, zodat ze elk in een eigen standje aan de mensen kunnen laten zien hoe al dat lekkers op hun bord terechtkomt.”

Vanaf 9u kun je ontbijten óp het veld, “Met een prachtig uitzicht op een kudde kleine en grote schapen”, zegt ze. “Het wordt een picknick met heerlijke en eerlijke producten recht van bij de boer. Je kunt kiezen voor een eenvoudig ontbijt van spek en eieren tot een luxebrunch met bubbels. Om 10u gaat onze markt open, waar je allerlei producten en bereidingen kunt proeven. De hele voedingsdriehoek is aanwezig: van ingrediënten voor in de keuken tot een vierhapjesmenu, hamburgers, honing, bier, wijn en fruitsap. Je kunt de streekproducten ook kopen om ze meteen ter plaatse te consumeren, of om er thuis van te genieten.”

Eetbare slakken

Zelf stelt Nikki haar eigen escargotkwekerij open voor het publiek. Tien jaar geleden bracht ze tijdens haar vakantie in Frankrijk een bezoek aan een plaatselijke escargotboer. Ze was meteen verkocht. “Zoiets wil ik ook doen”, zei ze. Pas twee jaar geleden, nadat ze in de Hulselstraat in Retie een groot landbouwperceel van 2,5 hectare had gekocht, zette ze de stap en begon ze in twee kleine serres haar eigen eetbare slakken te kweken. Vandaag kruipen er meer dan tienduizend escargots over de grond in de serres van Cornu.

“Escargots zijn nachtdieren. Overdag slapen ze. Dan steken ze zich weg onder de houten latten die ik overal in de serres heb liggen. ‘s Nachts komen ze onder hun latten vandaan om vrij rond te kruipen en te eten. Ik geef ze een biologische mix van meel, vitaminen en kalk.”

Escargots kweken volgens Nikki als konijnen. Elke maand leggen ze gemiddeld zestig eitjes, die na veertien dagen uitkomen. © koen fasseur

Volgens Nikki kweken haar escargots als konijnen. “Elke maand leggen ze zestig eieren, die al na veertien dagen uitkomen. Kun je je voorstellen hoe snel ze zich vermenigvuldigen? Na ongeveer anderhalf jaar zijn de slakken ‘plukrijp’. Wanneer het huisje op hun rug in hun nek begint te krullen, pluk ik ze. Daarna hou ik ze nog vijf dagen in quarantaine, zonder eten, zodat hun darmen helemaal leeg zijn wanneer ik ze aflever aan mijn cliënteel. Mijn klanten zijn vooral horecazaken in de buurt.”

Levend geleverd aan horeca

De in Retie gekweekte en geplukte escargots worden levend geleverd aan de horeca. Het is de chef in de restaurant- of brasseriekeuken die de dieren doodt door ze in een pot met kokend water te dompelen. “Escargots smaken een beetje als mosselen. Ze hebben een zachte, ongezouten smaak. Maar behalve lekker zijn ze ook gezond: ze bevatten veel eiwitten en weinig calorieën. Meestal worden ze geserveerd als voorgerecht, gebakken in botersaus, of verwerkt in pastagerechten.”

Escargots zijn een seizoensproduct. Ze worden ‘geoogst’ van juni tot oktober. Daarna gaan ze in winterslaap. Bij Cornu in Retie worden ze verkocht per kilo, of ongeveer 22 euro voor zestig tot tachtig escargots.

Retiese boeren- en ambachtenmarkt

De Retiese boeren- en ambachtenmarkt vindt plaats op zondag 18 september van 9 tot 18u bij escargotkwekerij Cornu in de Hulselstraat in Retie. De markt wordt georganiseerd door lokale land- en tuinbouwers met steun van de gemeente. Toegang: gratis.

Voordat de escargots verkocht worden, gaan ze vijf dagen in quarantaine: om hun darmen leeg te maken. © koen fasseur

MEER OVER Handelaars en horeca Kempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio