© atv

Volgens Zoerselse oppositie blijkt intergemeentelijk zwembad onhaalbaar na voorstelling studie

Zoersel, Zandhoven, Ranst -

Studiebureau Sweco stelde maandag in evenementenhal De Populier in Zandhoven zijn haalbaarheidsstudie voor een intergemeentelijk zwembad voor aan de gemeenteraadsleden. Sinds het afhaken van Schilde zitten alleen Zoersel, Zandhoven en Ranst nog in het bad. Volgens de oppositiepartijen in Zoersel blijkt uit de studie dat de piste van een eigen zwembad dood en begraven is en moet Zoersel dringend zwemuren voor haar schoolkinderen in Lille inkopen.

Kristin Matthyssen

De studie kostte 50.000 euro en kwam er op aandringen van de oppositiepartijen in Zoersel. Zij wilden dat naast de piste voor een recreatief zwembad ook de piste voor een basiszwembad onderzocht wordt, die volgens hen goedkoper kon uitvallen. Ze wilden ook een onderzoek naar alternatieve locaties. De toen nog vier partnergemeenten betaalden de studie, al was dat in Zandhoven met tegenzin.

Aanvankelijk waren er zeventien locaties, later beperkt tot vier. In Zoersel bleek de site van KFCE Zoersel geen optie omdat daar het verwerven van de grond een obstakel vormt. De grond aan de Kapelstraat is dan weer te klein. In Ranst kan De Moervelden aan de Bistweg in Broechem een optie zijn, maar commercieel minder aantrekkelijk met Waterperels in Lier op negen kilometer. De grond van het Reva in Pulderbos waar het huidig Igean-zwembad is, zou volgens de Zoerselse oppositie zowel qua kostprijs als door de bestemming - er is geen groot commercieel project mogelijk - problematisch zijn. De locatie achter Albert Heijn in Schilde had de meeste troeven, maar is door het afhaken van gemeente Schilde geen optie meer.

Dure optie

“Zelfs in het meest gunstige scenario zou Zoersel meer dan 500.000 euro per jaar moeten betalen en dit 30 jaar aan een stuk”, aldus Wouter Bollansée (Vlaams Belang). “De aankoop van de gronden en de omgevingswerken zijn hier nog niet eens in meegerekend. Ter vergelijking: Zoersel betaalt nu zo’n 270.000 euro per jaar voor het zwembad van Pulderbos.”

Het nieuw zwembad dat Sportoase op de Balsakker in Lille gaat bouwen zal er zo uitzien, met nog een peuterbad, glijbaan en cafetaria. Het opent in 2024 ©  rr

Sportoase Lille

De oppositiepartijen zullen daarom op de gemeenteraad van komende dinsdag in Zoersel het college vragen de onderhandelingen met Lille op te starten om daar zwemuren te kopen voor de Zoerselse scholen en inwoners.

De meerderheidspartijen uit Zandhoven, Zoersel en Ranst noemen die conclusies van de Zoerselse oppositie kort door de bocht en ongenuanceerd. “Dat de site van Reva onmogelijk is, klopt gewoon niet”, zegt burgemeester Luc Van Hove (CD&V) van Zandhoven. “Eigenlijk bevestigt de studie wat wij twee jaar geleden zegden. Volgens Sweco is een basis-sportbad qua gemeentelijke bijdrage niet goedkoper dan een recreatief bad zoals Waterperels in Lier of wat Sportoase nu in Lille gaat bouwen. Het zal rond de 1,4 miljoen per jaar draaien, te verdelen over de drie partnergemeenten. Wat gaan we kiezen? Is het nog haalbaar? Die zaken moeten we nu verder onderzoeken. Wij hebben ons destijds mee solidair opgesteld met die haalbaarheidsstudie. Achteraf gezien hadden we nu al veel verder kunnen staan, ook qua contracten, als we toen hadden doorgezet. Intussen zijn alle bouwmaterialen en energieprijzen veel duurder geworden.”

Waterperels in Lier. ©  Joris Herregods

“Hun analyse is de onze niet”

Schepen voor Sport Olivier Rul (Open Vld) vindt dat er veel te veel negativiteit steekt in de berichten van Heerlijk Zoersel en Vlaams Belang. “Hun analyse is de onze niet. De presentatie is pas gebeurd. Uit de studie blijkt dat een zwembad met recreatief deel zelfs goedkoper kán uitvallen dan een basiszwembad. We hebben steeds gezegd dat Zoersel geen geschikte locaties heeft. Het wegvallen van Schilde is zeer jammer, maar wij sluiten nog niets uit.”

Schepen van Sport Annelies Creten (Groen) van Ranst sluit zich hierbij aan. “Er zijn geen beslissingen genomen of conclusies getrokken. We hebben input gekregen om verder mee aan de slag te gaan. Dat er intergemeentelijk wordt nagedacht over aanbod van zwemwater, is belangrijk. Laat ons die denkoefening constructief verder zetten.”

Zwemmen staat in de leerplannen en is belangrijk voor kinderen. ©  koen fasseur

Aangeboden door onze partners