Visvijver De Maatjes is de habitat van Jan Gotink. © rr

Jan Gotink wint Heikneuter: dertig jaar inzet voor visvijver en al wie graag een lijntje uitgooit

Kalmthout -

De Heikneuter, de prijs die de Kalmthoutse cultuurraad tweejaarlijks uitreikt aan een laureaat die zich verdienstelijk maakt in het socio-culturele leven, gaat naar Jan Gotink (79). Al dertig jaar is hij voorzitter van vissersclub De Maatjes.

Vissersclub De Maatjes kan zich geen betere ambassadeur inbeelden dan Jan Gotink. Hij is al dertig jaar voorzitter en al die jaren staat hij dag en nacht klaar en ijvert hij voor het wel en wee van de club en de mooie visstek. De Maatjes is dan ook een plek om trots op te zijn als Nieuwmoerenaar en Kalmthoutenaar.

Gotink groeide hier vlakbij op, ravotte hier en kwam vissen in de beken. Zijn eerste vis ving hij in 1950, op de dag van zijn eerste communie. Jan Gotink weet nog dat zijn moeder er niet erg gelukkig mee was, omdat hij ging vissen in zijn mooiste communiekostuum.  

Burgemeester Lukas Jacobs overhandigt de prijs. © gemeente Kalmthout

Toen Jan dertig jaar geleden voorzitter werd, was het eerste wat hij deed de visvijver en alles errond proper maken. De verwilderde begroeiing werd gesnoeid en alle vuil opgeruimd. Er kwamen een zestigtal visplaatsen. Jan Gotink stopte met vissen, want een voorzitter moet er zijn voor alle leden en voor iedereen die er passeert.

En er passeert wel wat volk bij vissersclub De Maatjes. Gotink: “Er komen veel scholen op bezoek. Samen met een dertigtal vrijwilligers van de club laten we de kinderen dan kennismaken met het vissen. Ook mensen die revalideren in De Mick of bewoners van De Kade zijn hier zo goed als vaste klanten.”

Ondertussen telt de club vierhonderd leden en worden een vijftigtal wedstrijden per jaar georganiseerd. Het oudste lid is 85 jaar, maar er is ook heel wat jeugdige instroom. Vroeger waren jongeren niet altijd welkom. Jan Gotink bracht daar verandering in. Hij zorgde ervoor dat jong en oud welkom waren. Dat kwam ter ore van de EFTTA of European Fishing Tackle Trade Association. Die organisatie reikt vanuit Londen prijzen uit aan wie het vissen in een bijzonder daglicht stelt en lauwerde de Nieuwmoerse club al twee keer.

Jan Gotink, Lukas Jacobs, Gert Van Ginneken en Silke © gemeente Kalmthout

Toerisme Kalmthout had Jan Gotink voorgedragen als kandidaat. Vooral zijn enthousiaste inzet voor het opvangen van kinderen en zijn aanpak en omgang met mensen met een beperking waren voor Toerisme Kalmthout doorslaggevend.

Erik Vandewalle

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio