Patrick Lefevere na de Vuelta-zege van Remco Evenepoel: “Hij is zo sterk in zijn hoofd dat ik hem ervan verdenk ook op het WK top te zijn”

Patrick Lefevere was maandagavond te gast in De Afspraak op VRT. Daar kwam de CEO van Quick-Step Alpha Vinyl nog eens terug op de Vuelta-zege van zijn poulain Remco Evenepoel en blikte hij ook vooruit. “Het is een baasje hè. In het begin kon hij niet goed verdragen dat er een medekopman was of dat er iemand beter was. Typisch aan kampioenen.”

vvaBron: De Afspraak

Over de gewonnen Vuelta

“Ik geniet er vanbinnen van. Ik ben niet zo uitbundig, maar ik geef wel graag mensen ongelijk. De ploeg Quick-Step kon volgens velen alleen maar klassiekers winnen, maar mensen hebben blijkbaar maar een geheugen van 48 uur. We zijn al tweede geworden in de Vuelta met Mas en we hebben de Giro verloren door een fout van de commissarissen toen Uran drie minuten voorsprong had en zijn trui verliest. We hebben wel meer gedaan dan wat we afgelopen drie weken hebben getoond. Mensen vergeten dat altijd”, deelde Lefevere meteen een sneer uit.

“Er is veel getwijfeld aan de capaciteiten van Remco door de buitenwereld. Ik denk dat mensen niet goed beseffen wat het betekent om in een ravijn tien meter naar beneden te vallen. Een gebroken bekken op verschillende plaatsen, en ook het mentale aspect. Dat ventje was amper iets ouder dan 20 jaar. Daarna wilde hij een beetje te vlug revalideren. Een beetje zijn fout en een beetje de onze. Waarna hij een weerslag kreeg, die toch zes maanden tot een jaar heeft geduurd.”

 ©  BELGA

“Zenuwen tijdens de Vuelta? Ik was heel kalm. Ik weet niet hoe het komt. Ik kan zenuwachtig zijn voor een WK of voor Luik-Bastenaken-Luik, maar hier niet. De dag voor hij loste -de dag voor de Sierra Nevada- zit je je wel in het hotel af te vragen hoeveel tijd hij zou verliezen en hoeveel we ons kunnen permitteren? We hebben geen ploeg om de situatie recht te zetten. We reden twee weken met amper vijf renners rond. Alaphilippe en Serry waren al naar huis toen.”

“Maar er zat geen verval op Remco. Zaterdag zat ik in de volgwagen. Dan heb ik de stress zien toeslaan. Hij stond in de bus alleen. Dan heb ik hem gezegd dat hij kalm moest blijven. Het was zo goed als binnen. Ik zag hem ook om de zoveel seconden op zijn wattagemeter kijken. De stress verlamde hem een beetje. Hij was bang om iets verkeerd te doen.”

 ©  BELGA

“Hij heeft het laatste jaar enorm progressie gemaakt op mentaal vlak. Het is een baasje hè. Hij kan in de koers bevelen geven. Maar hij excuseert zich wel onmiddellijk als hij denkt dat hij erover is gegaan, te kort of te streng was. In het begin kon hij niet goed verdragen dat er een medekopman was of dat er iemand beter was. Typisch aan kampioenen.”

Over de toekomst

“Het was altijd zijn droom om een groteronderenner te worden. Wat mij betreft zal het volgend seizoen de Giro worden en dan pas de Tour de France. Ik wil geen stappen overstaan. We zullen hem deze winter wel eens vragen wat hij wil. We hebben nog geen tijd gehad om erover na te denken. Maar de eendagskoersen gaan we ook niet laten liggen.”

Over het WK

“Ofwel is er decrompressie op het WK, ofwel doet hij een Philippe Gilbertje en rijdt hij op dit niveau door tot de Ronde van Lombardije. Als je in zo’n conditie zit, kan alles. Hij was zondagavond heel relax. Hij is zo sterk in zijn hoofd, dat ik hem ervan verdenk dat hij ook op het WK top zal zijn.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen