“Wij willen gewoon dat iedereen zich amuseert met livemuziek, animatie en lekker eten en drinken”, zeggen de organisatoren van Vraai Plezant. © EMA

Vraai Plezant 2022: “Nog maar één ding gemeen met vroegere parochiefeesten: we brengen mensen samen”

ARENDONK -

Wat in 2011 begon als een eigentijdse voortzetting van de aloude ‘parochiefeesten van de Vrij’, is vandaag een vlot familiefestival voor jong en oud in Arendonk. “Wij zijn er destijds mee begonnen nadat onze parochiepastoor was gestorven, maar eigenlijk hebben we intussen nog maar één ding gemeen met de parochiefeesten van vroeger”, zeggen de organisatoren van Vraai Plezant.

Eddy Meulemans

Vraai Plezant is de naam van een leutig familiefestival in Arendonk dat al sinds 2011 elk jaar plaatsvindt op de derde zondag van september. De naam geeft niet aan dat het er slechts “vrij plezant” is. “Want het is hier juist héél plezant”, zegt organisator Joren Blockx (36) met een brede glimlach. De naam verwijst naar de locatie van het festival: het gehucht Voorheide, dat in de volksmond bekend is als de Vrij, of de Vraai in het Arendonkse dialect.

Zaterdag en zondag is het al de elfde editie van Vraai Plezant. “De enige overeenkomst met de parochiefeesten van onze toenmalige pastoor Wim Haegens is dat ook wij als doel hebben om de mensen van de Vraai, maar ook uit de rest van Arendonk, samen te brengen”, zegt Joren. “Maar van de christelijke inslag van vroeger blijft niets meer over. Wij willen gewoon dat iedereen zich amuseert, jong en oud, van 0 tot 90 jaar, met liveoptredens, animatie en lekker eten en drinken.”

Lokale horecazaken

Vraai Plezant 2022 begint zaterdag om 17u met een foodtruckfestival en livemuziek uit de jaren 60, 70 en 80. Eén bier- en wijnbar en zes foodtrucks worden er opgesteld op het plein onder de toren van de Sint-Jozefkerk. Ook twee lokale horecazaken doen mee. “Kevin en Katrien van Gastrobar Olive komen hun befaamde spareribs bakken en Bistro M brengt zijn op hout gestookte pizzaoven mee”, zegt Joren. “De andere cateraars bieden onder meer verschillende hamburgers, fijne pastagerechten en culinaire spekspecialiteiten aan.”

Zondag is de hoofddag van het festival. Vanaf 11.30u gaan de dranktenten, het frietkraam en de kermis open, met tal van plezante attracties voor de kinderen en de jeugd, van springkastelen tot een rodeostier op kussens, badeendjes vissen, een schietkraam en een paardenmolen. “Geen zelfgemaakte attracties dit jaar omdat we helaas geen tijd meer hebben om alles te bedenken en in elkaar te steken”, zeggen de organisatoren.

The Acoustic Three

Wat wel gebleven is, is een kwaliteitsvol programma van drie topbands op het hoofdpodium aan de kerk. Zo wordt het festival geopend door The Acoustic Three, een band met zes jonge artiesten uit Arendonk die fel in opgang is vandaag. Met een beperkt arrangement van drum, piano, gitaar en zang brengen zij eigen versies van klassiekers van onder anderen Stevie Wonder, Adele, Prince, Bruce Springsteen en ABBA. De twee andere namen op de affiche zijn Louie Louie, met de betere hits uit de sixties, en de gepatenteerde partyband The Fools. “Stilstaan zal geen optie. Ambiance verzekerd”, zegt Eric Mertens (62), die mee instaat voor de programmatie en zelf drummer is van de bekende Arendonkse rockband Swizzle.

Vraai Plezant vindt plaats op zaterdag 17 en zondag 18 september op en rond het kerkplein in het gehucht Voorheide in Arendonk. Toegang: gratis.

www.vraaiplezant.be

Lokaal talent op het hoofdpodium van Vraai Plezant: The Acoustic Three. © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio