De 69-jarige Jef De Vries krijgt een coronaprik van de gepensioneerde dokter Marijke Parys. © Kristof Van Rompaey

Herfstcampagne neemt vliegende start bij vaccinatiecentrum Klein Boom: “1.500 prikken gezet tijdens eerste dag”

Putte, Bonheiden, Heist-op-den-Berg -

Bij vaccinatiecentrum Klein Boom in Putte is maandag de herfstcampagne begonnen. In één dag tijd werden er 1.500 aangepaste Pfizer-vaccins gezet bij mensen tussen 65 en 80 jaar, gezondheidswerkers en immuungecompromiteerden uit Bonheiden, Heist-op-den-Berg en Putte. De vierde prikronde duurt nog tot eind oktober. Nadien gaat het centrum opnieuw in een waakfase, met eens om de drie weken nog een prikmoment.

Kristof Van Rompaey

Hoewel het Putse vaccinatiecentrum een tijd op een laag pitje heeft gedraaid, zit er nog geen sleet op de machine. Tijdens onze reportage staan de eerste wachtenden voor de namiddagronde al voor de deur. Ook in de voormiddag was er al gevaccineerd. “De 80-plussers kregen hun laatste booster tussen half mei en half juni”, legt centrummanager Chris Van Tongelen uit. “Omdat het niet lang genoeg geleden is om hen al opnieuw uit te nodigen, komen nu eerst mensen tussen 65 en 80 jaar aan bod, samen met gezondheidswerkers en immuungecompromiteerden.”

Apotheker Anne aan het werk in het lokaal waar de spuitjes worden voorbereid. © Kristof Van Rompaey

Wie het vaccinatiecentrum binnenstapt, merkt meteen dat er niet veel veranderd is tegenover de vorige campagne. “We gaan voort zoals we met de derde ronde geëindigd zijn”, legt Van Tongelen uit. “Tot nu toe loopt alles vlot, ook met de leveringen van de vaccins. Voor alle duidelijkheid, we werken met de aangepaste versie van het Pfizer-vaccin, dat ook tegen de nieuwere Covid-varianten beschermt. Daar krijgen we tot nu toe behoorlijk wat vragen over.”

Bredere bescherming

We stappen binnen in het lokaal waar de vaccins worden klaargemaakt. Verpleegkundigen Veerle, Marc en Lief en apothekers Francis en Anne zijn er in de weer met het optrekken van de spuitjes. Zoals de meeste van hun collega-vrijwilligers zijn ze er al van de eerste campagne bij. “Dat je die mensen ziet terugkomen, bewijst dat iedereen het graag doet”, stelt Francis. “Het bivalente vaccin dat hier nu wordt toegediend, verbreedt de bescherming. Dat maakt voor een stuk dat iedereen mee achter die vierde prik staat.”

Verpleegkundigen Veerle en Lief controleren elkaars werk vooraleer de spuitjes mogen gezet worden. ©  Kristof Van Rompaey

Eens de prikken in de spuitjes zitten, moeten ze binnen de zes uur worden gebruikt. Ze gaan ook niet zomaar rechtstreeks naar de vaccinatiehokjes. “We controleren altijd elkaars werk”, vertellen Veerle en Lief. “Eens een spuitje is goedgekeurd, hangen we er een label met alle belangrijke informatie aan. Pas dan kan de prik worden gezet.”

Heistenaar Leo Cannaerts kreeg corona in november. Dat hij niet echt ziek werd, wijt hij aan de vaccinatierondes. ©  Kristof Van Rompaey

Niet ziek

Zoals gevaccineerden intussen wel weten, is het nog steeds de bedoeling dat je na de prik een kwartiertje wacht op een stoel in het vaccinatiecentrum. De 75-jarige Heistenaar Leo Cannaerts had zijn spuitje net gehad en sloeg geen enkele prikronde over. “In november heb ik corona gehad, zonder er in feite ziek van te zijn”, zegt hij. “Dat dank ik aan het vaccin. De meeste mensen in mijn omgeving zijn ook gevaccineerd. Ik zou het zeker aanraden. Een minderheid die anti is, weet zich waarschijnlijk in de kijker te werken door luid te roepen.”

De 69-jarige Jef De Vries heeft er geen bezwaar tegen dat we zijn vaccinatie van nabij volgen. Hij stapt in het vaccinatiehokje bij gepensioneerd dokter Marijke Parys. Een keer met de ogen knipperen is genoeg om de prik te missen. “Het gaat enorm vlot vandaag”, zegt de dokter. “Mensen stappen binnen en buiten alsof het niets is. Het mooie weer heeft daar zeker iets mee te maken. Tijdens de eerste campagne in de winter droegen mensen lange mouwen en hadden ze heel wat meer kleding uit te trekken. Bovendien weten ze intussen hoe het in zijn werk gaat. De meeste mensen hebben hun documenten al klaar.”

Gemoedelijk

Dokter Parys was er van in het begin bij en doet het vrijwilligerswerk nog steeds met volle overtuiging. “Er hangt altijd een heel gemoedelijke sfeer tussen de vrijwilligers”, zegt ze. “Ik kom dus nog altijd even graag en met evenveel plezier als in 2020. Mijn man vaccineert in Rotselaar. Volgens hem verloopt het daar op een gelijkaardige, vlotte en aangename manier.”

Vaccinatiecentrum Klein Boom kan al sinds de eerste campagne in 2020 rekenen op trouwe vrijwilligers. © Kristof Van Rompaey

Voor Jef De Vries was een vierde prik een logische keuze. “Ik ben reumapatiënt en kreeg recent nog twee andere spuiten en een griepvaccin”, legt hij uit. “Corona heb ik tot nu toe gelukkig nog niet gehad. Mijn vrouw ook niet. Des te beter natuurlijk, maar je moet er wat geluk mee hebben. Intussen zie je natuurlijk weer veel meer mensen en mijn mondmasker draag ik eerlijk gezegd alleen nog op de plaatsen waar het moet, zoals hier of bij de dokter.”

Zelf inboeken

De bezoeker blaast ook nog even de loftrompet over de campagne en de medewerkers. “Zoals altijd, ging het ook nu weer heel goed vooruit”, zegt hij. “En je wordt hier heel vriendelijk en correct behandeld, zoals het moet. Heel knap hoe ze dat hier keer op keer zo uitstekend weten te organiseren, want voor de hand ligt dat niet.”

De vierde ronde gaat voort op dezelfde manier als de derde gestopt is. © Kristof Van Rompaey

Centrummanager Chris Van Tongelen geeft nog mee dat meer dan 50% van de uitgenodigden tot nu toe hun vaccin hebben bevestigd. “Daar kan natuurlijk wat vertraging op zitten bij ouderen die niet direct per e-mail kunnen bevestigen”, stelt hij. “Een verschil met vorige keer is dat mensen nu zelf een aantal data krijgen waaruit ze kunnen kiezen, maar ze moeten die dan wel zelf inboeken. Dat biedt wat meer mogelijkheden om samen langs te komen, iets wat in het verleden wel eens voor problemen zorgde.”

www.vaccinatiecentrumkleinboom.be

MEER OVER Coronavirus

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio