©  BELGA

Nederlands trio met geladen wapens ‘kwam gewoon shoppen in mooie stad Antwerpen’

Het parket heeft tot 36 maanden cel gevorderd tegen drie Nederlanders die in Antwerpen opgepakt werden met geladen vuurwapens. De mannen hangen een vage uitleg op over hun plannen. “Als ik van die wapens had geweten, was ik nooit ingestapt.”

Sam Reyntjens

Motards van de Antwerpse politie merkten in april vorig jaar een auto op die iemand de pas afsneed, toen ze de inzittenden wilde controleren gaf de chauffeur gas. Even later moest hij ter hoogte van de Baron Joostensstraat toch afremmen en konden de drie Nederlanders in de auto gecontroleerd worden. Verspreid over laptoptassen en in de handtassen van de inzittenden werden uiteindelijk drie geladen vuurwapens gevonden, er lag ook meer dan 3.000 euro cash geld en recent aangekochte luxekledij en een gouden ketting. In totaal had het drietal tien gsm’s bij zich.

Ruim een jaar later blijven de mannen vaag over wat ze echt in Antwerpen kwamen doen. Tijdens het onderzoek verklaarden ze dat ze wilden komen shoppen en dat ze de wapens ook in Antwerpen gekocht hadden na contact met een verkoper via de Russische applicatie Telegram. “Het onderzoek heeft aangetoond dat ze hun wapens al hadden en dat ze naar Antwerpen waren gekomen om een misdrijf te plegen.”, zei de aanklaagster. “Hun verklaringen bulken van de vaagheden en tegenstrijdigheden.” Behalve verboden wapenbezit worden de drie Nederlanders ook vervolgd voor witwas. “Ze geven geen uitleg voor het cash geld en logen over de aankoop van de gouden ketting.” De aanklaagster vorderde dertig maanden cel voor de Tilburgse chauffeur Bennito H. en passagier Gerard V.B. (21) uit Uddel vorderde ze dertig maanden cel. Max B. (21) uit Tilburg riskeert zes maanden extra omdat hij weigerde de codes van zijn gsm’s te geven. “Ik kende die codes niet, ik ontgrendel altijd met mijn gezicht”, aldus B., die zichzelf verdedigde. “Ik kwam enkel om te shoppen, zonder slechte plannen. Antwerpen is een mooie stad en ik kom hier graag. Als ik van die wapens wist, was ik nooit ingestapt. Drie jaar gevangenis is wel een beetje veel voor iets waar ik niets van wist.”

Chauffeur Bennito H. stuurde zijn kat naar de rechtbank. Gerard V.B. was wel aanwezig, netjes in kostuum en bijgestaan door zijn advocaat Koen De Backer nam hij deels verantwoordelijkheid voor de feiten. “Van witwassen is geen sprake. Mijn cliënt had cash geld gekregen van zijn vader. Dat is een succesvol ondernemer die zelfs een literatuurprijs voor marketing gewonnen heeft. Die man heeft de middelen en gaf het geld, dat heeft hij meteen bevestigd”, zei De Backer.” Dat er wapens en munitie in de auto lagen viel moeilijk te ontkennen. “Dat was een onnozele actie, volslagen gek”, zei Gerard V.B. zelf. “Er was geen enkele reden voor.” Zijn advocaat vroeg om de effectieve gevangenisstraf te beperken tot de voorhechtenis.

MEER OVER Misdaad Antwerpen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio