© ATV

Binnenkort jezelf verwarmen met restwarmte van fabriek? Antwerpen en Fluvius bundelen krachten met onderzoek naar warmtenetten

De stad Antwerpen, netbedrijf Fluvius en de Universiteit Antwerpen gaan samen wetenschappelijk onderzoek verrichten naar warmtenetten. De partners willen zo een efficiënte uitrol van de klimaatvriendelijke technologie bevorderen.

Bron: BELGA

Op maandag lanceren de drie partners een zogeheten “Leerstoel Warmenetten”. De warmtenetten zullen een belangrijke rol spelen in de evolutie naar klimaatneutraliteit. “De technologie is niet nieuw, maar er moeten nog heel wat vragen beantwoord worden”, klinkt het. Die vragen beantwoorden, wordt meteen de voornaamste opdracht van de nieuwe leerstoel. 

LEES OOK. Bewoners wijk Minerve in Edegem verwarmen op restwarmte Agfa Gevaert: 50% goedkoper

Een warmtenet is een energieconcept waarbij restwarmte gebruikt wordt om gebouwen te verwarmen. De groene warmte kan afkomstig zijn van een fabriek, een verbrandingsoven of uit de bodem. Ook uit afvalwater of rivierwater kan je warmte halen. De aanleg van warmtenetten zou in de toekomst een cruciale rol moeten spelen binnen de stedelijke klimaatplannen. 

LEES OOK. Helft Antwerpen moet op warmtenet: “Je woning aansluiten kost veel geld, maar het blijft de beste optie”

Tom Meeuws (Vooruit) ©  Victoriano Moreno

“Met de Leerstoel Warmtenetten willen we de kennis uitbouwen om de warmtenetten van de toekomst te ontwerpen”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), schepen van Leefmilieu in Antwerpen. “We willen een grotere variëteit aan duurzame warmtebronnen aanboren op verschillende temperatuurniveaus. Zowel chemiebedrijven als nieuwbouwwijken vragen duurzame stoom.” 

De leerstoel moet concreet inzichten verschaffen over waar, hoe en tegen welke kosten men warmte kan winnen en opslaan. “De warmtenetten worden voor ons klimaatbeleid een ‘weapon of mass reduction’ dat de CO2-uitstoot moet helpen reduceren”, aldus nog Meeuws. 

LEES OOK. Je woning anders verwarmen dan met gas? En wat met je warm water? Zo kan het

Volgens professor Ivan Verhaert van de Universiteit Antwerpen is het vooral belangrijk om na te denken over hoe de warmtenetten in de toekomst beheerd en uitgebaat zullen worden. Verhaert denkt bij dit optimalisatievraagstuk dus niet alleen aan innovaties inzake infrastructuur, maar ook aan de juridisch-economische aspecten

Onder de vleugels van het Universiteitsfonds Antwerpen zal in het kader van de “Leerstoel Warmtenetten” drie jaar lang onderzoek gedaan worden naar alle mogelijke aspecten van de technologie.

Aangeboden door onze partners