Drie jonge monniksgieren verhuizen vanuit ZOO Planckendael naar Bulgarije. — © ZOO Planckendael/Jonas Verhulst
ZOO Planckendael zet voor derde jaar op rij monniksgieren uit in natuur: “In Bulgarije staan we aan de wieg van de toekomst”
ZOO Planckendael uit Muizen (Mechelen) zet voor het derde jaar op rij jonge monniksgieren uit in de vrije natuur in Bulgarije.
Planckendael coördineert het kweekprogramma voor deze soort in Europese dierentuinen. Dankzij de goede geboortecijfers in het dierenpark in Muizen zelf, maar ook in andere zoos kan Planckendael dit jaar drie jonge vogels uitzetten in de natuur. Van de dertien kuikens overleefden er elf. Daarvan zijn er vijf geboren of geadopteerd in ZOO Planckendael.
Het dierenpark heeft een eigen datingvolière waar zich vrij koppels kunnen vormen. Sinds 2018 hebben ze in Muizen achter de schermen ook een kweekcentrum. “Van zodra er voldoende vogels geboren zijn in het kweekprogramma om de kweekpopulatie in zoos in stand te houden, kunnen we jonge vogels uitzetten in de natuur”, vertelt Marleen Huyghe, stamboekhouder en curator van ZOO Planckendael.
Eerder al in Frankrijk en Spanje
Drie jonge vogels, waarvan er eentje geboren is in het Mechelse dierenpark en twee in Tsjechië, verhuizen om de populatie in Oost-Europa nieuw leven in te blazen. Na Frankrijk en Spanje verricht ZOO Planckendael nu uniek werk voor conservatie van de bedreigde diersoort in Bulgarije.
De monniksgieren zijn mannetjes van drie maanden oud. — © ZOO Planckendael/Jonas Verhulst
Vooral de start van een uitzetproject en de gieren hun eerste levensjaar is moeilijk en risicovol. Het sterftecijfer ligt erg hoog, tot wel 70%. Ze vallen ten prooi aan jakhalzen, worden vergiftigd, hebben een ongeluk of ze worden doodgeschoten. Ook hun habitat verkleint jaar na jaar. Met toekomstig wetenschappelijk onderzoek hopen specialisten aan te tonen of de vogels binnen vier jaar hun eigen afstammelingen grootbrengen en de populatie zich herstelt in de natuur.
Nog veertig te gaan
ZOO Planckendael stuurt niet zomaar willekeurige vogels weg. Het koos voor mannetjes omdat uit onderzoek blijkt dat vooral zij succes hebben bij herintroductie in de natuur. De vogels zijn drie maanden oud. Ze kunnen zelfstandig eten, maar nog niet vliegen. Het dierenpark en andere organisaties voor natuurbehoud willen stelselmatig tot vijftig monniksgieren uitzetten in de natuur.
“De ervaring leert ons dat dit aantal minimaal noodzakelijk is als basis voor de uitbouw van een kolonie en de toekomstige generaties”, zegt Huyghe. De teller staat momenteel op tien. “In Bulgarije staan we aan de wieg van de toekomst en verrichten we pionierswerk.”
Hoofdpunten
Wout van Aert “verrast” door sterkere en sluwe Mathieu van der Poel: “Ik zat de hele koers als een laffe renner in het wiel”
VIDEO. Tranen bij kleine Georges: Wout van Aert kan zoontje niet troosten met zilveren medaille na WK veldrijden
Entourage van Mathieu van der Poel ontploft: “Tijdens die sprint gierde de adrenaline door ons lijf”
Mathieu van der Poel glundert na “fantastisch duel” met Wout van Aert op WK: “Eén van de drie mooie zeges uit mijn carrière”
MEER OVER Planckendael
Dieren van A: etenstijd bij de gieren, de ideale schoonmaakploeg van de natuur
Antwerpse Zoo zoekt jonge wetenschappers met briljante ideeën
De abonnees die Zoo Antwerpen en Planckendael door dik en dun steunen: “De kindjes komen eigenlijk voor de speeltuinen”
Papegaaivis maakt speciale pyjama om zichzelf te beschermen in koraalrif Zoo