© JAA

Levensloop Schoten kent episch slot: Jeff en Marc finishen na bovenmenselijke prestatie

Schoten -

Levensloop Schoten leverde minstens 37.000 euro op voor de strijd tegen kanker. Dat is de verdienste van alle 31 teams en ruim duizend deelnemers, maar misschien toch nog net iets meer van Marc Persoons en Jeff Verstreken. De twee helden zorgden voor een filmische apotheose van de sportieve benefiet door na respectievelijk 15 en 24 uur (!) continu lopen de finish te halen.

Jan Auman

Onder oorverdovend applaus en gejuich kwamen beide helden van deze eerste Levensloop Schoten samen over de finish. Jeff (24), die voor Club Koningshof liep, barstte in tranen uit toen hij werd ingehaald en eindelijk de benen mocht stilhouden. Dat was een etmaal geleden.

“Ik had eerder al eens een ultraloop van 87 km gedaan, maar de voorbije 24 uur heb ik 186 km afgelegd aan een gemiddelde van toch nog 7,37 km per uur. Ik kan het zelf haast niet geloven”, toonde Jeff de foto van zijn pas overleden grootvader die hem de kracht had gegeven om door te zetten.

“Het was heel zwaar. Al na minder dan 12 uur waren m’n knieën kapot, of zo voelden ze toch aan. Opgeven is nooit een optie geweest. Maar dat ik die zware nachtelijke uren overleefd heb, is mede te danken aan Tim De Vos van de lokale politie. Die heeft zich opgeofferd om liefst 21 km naast mij te blijven lopen. De commissaris heeft me hier mentaal mee door gesleurd, waarvoor dank. Ook de steun van m’n ploegmakkers en ouders, die de hele tijd niet van het parcours geweken zijn, was van essentieel belang.”

Een doodvermoeide Jeff Verstreken omringd door zijn ouders Kristoffel en Karin, omie, broer Jules en zus Florence, vlak na aankomst. Allemaal zijn ze tot tranen toe ontroerd. © JAA

Marathon op anderhalf been

Jeff legde de laatste meters samen af met zijn trotse omie Jeanine Nieuwinckel (78) en viel na aankomst zijn ouders, broer Jules en zus Florence in de armen. Wat later ging hij heel mooi ook die andere held van Levensloop feliciteren. Want wat Marc Persoons (67) gepresteerd heeft, kan eveneens moeilijk overschat worden. Dit boegbeeld van de Schotense Atletiekvereniging en de sportraad werd vier jaar geleden getroffen door een herseninfarct, maar dat weerhield hem er niet van om zichzelf voor de Levensloop te overstijgen. Mankend en met een wandelstok kan je ook topsportprestaties leveren. Dat is bij deze bewezen.

“Mijn missie is geslaagd, ik heb een volledige marathon afgelegd”, laat Marc, eveneens in tranen, trots zijn gps-computer zien. “Meer dan 3 km per uur heb ik niet gehaald, maar ik ben tevreden. Vanochtend had ik het moeilijk, maar ik wist vooraf dat dit mogelijk was. Mezelf blijven uitdagen met exploten als deze is mijn recept voor een revalidatie die me steeds verder zal brengen. Daar ben ik van overtuigd.”

Gwen Peeters en Stefan Beeldens van Levensloop tonen trots het voorlopig eindresultaat van de sportieve benefiet in Schoten. “Een straffe collectieve prestatie.”© JAA

Vervolg

Burgemeester Maarten de Veuster (N-VA) en schepen van sport Paul De Swaef (N-VA) stond paf en kregen er ook zelf tranen van in de ogen. Dat veranderde niet toen organisatoren Gwen Peeters en Stefan Beeldens van Levensloop nationaal het eindbedrag van een geslaagd sportief weekend voor het goede doel het voorlopige eindresultaat bekendmaakte: 37.202 euro.

“Dat hadden we een half jaar geleden, toen we hiervoor de eerste plannen smeedden, niet durven dromen”, aldus Gwen. Stefan vult aan met te stellen dat Schoten met deze prestatie zeer goed scoort op Vlaams niveau. Het is dan ook zo goed als zeker dat Levensloop in 2023 een vervolg krijgt. Maar om nog straffer te doen dan wat het duo Marc Persoons en Jef Verstreken gepresteerd heeft, zullen de deelnemers toch diep moeten gaan. (jaa)

Website Levensloop Schoten. Financieel steunen kan nog altijd.

Marc Persoons, nog revaliderend na een herseninfarct, mag eindelijk even zitten na zijn marathon. Wellicht zijn strafste prestatie uit z’n lange sportieve loopbaan. Zijn familie en club mogen fier zijn.© JAA

Een mooi moment: de twee helden van Levesnloop vliegen elkaar na hun geslaagde stunt om de hals in het bijzijn van burgemeester De Veuster. © JAA

Jeff Verstreken (r) is formeel: “ZonderTim De Vos van de politie Schoten had ik het wellicht niet gehaald. Hij heeft me mentaal enorm geholpen door uren naast me te lopen gedurende de nacht.” © JAA

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio