Het is nu officieel: Remco Evenepoel is eindwinnaar van de Vuelta, slotrit is voor Juan Sebastian Molano

Juan Sebastian Molano won de slotrit van de Ronde van Spanje, een korte rit van 96,7 km met aankomst in Madrid. De Colombiaan van UAE versloeg Mads Pedersen in een massasprint. Remco Evenepoel kwam zonder schade aan de finish en is nu ook officieel eindwinnaar.

Werner Bourlez

Rode trui: Remco Evenepoel

Groene trui: Mads Pedersen (Den)

Bergtrui: Richard Carapaz (Ecu)

Witte trui: Remco Evenepoel

Hoe kwam de zege tot stand?

In een gezapig tempo en al feestend, met tussendoor wat fotomomenten, begonnen de renners aan de plaatselijke ronden in Madrid. De afscheidnemende Alejandro Valverde mocht zelfs als een koning naar het publiek wuiven. Daarna begonnen de demarrages, dat hoort nu eenmaal bij een criterium. De Australische kampioen Luke Plapp (INEOS) en de Deen Julius Johansen (Intermarché) mochten een hele tijd vooruit rijden en het peloton moest alles uit de kast halen om hen bij te halen. Dat gebeurde pas in de slotkilometer en in de sprint was Juan Sebastian Molano de snelste. Hij was sneller dan groene trui Mads Pedersen en UAE-ploegmaat Pascal Ackermann.

 ©  AP

Wat deden de favorieten?

Niks. Of toch: de tussensprint werd zowaar gewonnen door Enric Mas. Door de drie bonificatieseconden maakte hij de kloof met leider Remco Evenepoel korter: 2’02”.

Eindstand:

1. Evenepoel in 80:26’59”

2. Mas +2’02”

3. Ayuso +4’57”

4. López +5’56”

5. Almeida +7’24”

6. Arensman +7’45”

7. Rodriguez +7’57”

8. O’Connor +10’30”

9. Uran +11’04”

10. Hindley +12’01”

Wat deden de Belgen?

Finishen. En dat was vooral voor Remco Evenepoel belangrijk. Op zijn 22ste is hij de eindwinnaar van de Ronde van Spanje. Het was 44 jaar geleden dat er nog een Belg een grote ronde won. Dat was Johan De Muynck in de Giro van 1978. Evenepoel zorgde ook voor de twee Belgische zeges in deze Vuelta.

Tim Merlier had gehoopt om op de slotdag alsnog een rit te pakken, maar de Belgische kampioen kwam niet in het stuk voor.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  AP

 ©  REUTERS

  • Remco Evenepoel schrijft geschiedenis in deze Vuelta 
  • Aangepaste rode fiets voor de eindwinnaar: “My little baby”
  • Sebastián Molano wint de slotetappe na een massaspurt  
 • Opa en oma Evenepoel zijn al op post

  De dansers zijn bezig aan de generale repetitie voor vanavond. Nog 7u voor de aankomst. Maar opa en oma Evenepoel zijn al op post. “Anders zullen we Remco nooit kunnen zien”, zegt Liliane. “En we hebben een a4 papiertje om onder ons poep te leggen”.
 • https://media.scribblelive.com/2022/9/11/5e75ed99-a9b3-44a4-8b69-9d0b6612bfdf.xml
 • https://media.scribblelive.com/2022/9/11/8ba1e580-61cf-4cce-bff6-0fe9b5f95af9.xml
 • Remco Evenepoel is al zeker van de eindzege, maar vandaag moet er nog één rit gereden worden: laat sprintersfestival in Madrid

  “Remco Evenepoel wint de Vuelta!” en “Evenepoel schrijf Belgische wielergeschiedenis”. Overal kan u lezen dat Remco Evenepoel de Ronde van Spanje wint. Maar hoe komt het dat de 22-jarige Vlaams-Brabander nu al zeker is van de eindoverwinning, terwijl er nog één etappe gereden moet worden?

 • Tien uur voor de finish staan oma en opa Evenepoel al aan het podium: “Anders krijgen we Remco niet te zien”

  Zondag rond het middaguur, spotten we de oma en opa van Remco Evenepoel op de stoep in Madrid. Liliane (69) en Eduard (72) Van Eeckhout staan achter de balustrade op het parcours, met zicht op het podium waar hun kleinzoon vanavond gehuldigd wordt. Maar daar moeten ze nog meer dan acht uur op wachten. “En we staan hier al twee uur”, zegt Liliane. “Maar ik heb een A4-papiertje mee om op te gaan zitten als ik moe word.”

 • Alle stafleden dragen dit unieke T-shirt

  Alle stafleden dragen dit unieke T-shirt

  Alle stafleden dragen dit unieke T-shirt
 • 16u45

  Wit en rood

  Remco Evenepoel (Quick-Step - Alpha Vinyl Team) mag straks niet alleen met de rode trui pronken, hij mag ook nog het podium op om de witte trui als beste jongere op te pikken.  Juan Ayuso (UAE Team Emirates) staat tweede in de jongerenstand en fietst vandaag nog rond in het witte kleinood. De 19-jarige Spanjaard is één van de ontdekkingen van deze Vuelta. 


 • 16u50

  Aangepast kleurtje

  Mads Pedersen (Trek - Segafredo) won drie ritten in deze Vuelta en krijgt straks de groene trui om de Deense schouders. De ex-wereldkampioen krijgt een aangepaste groene fiets om in de spurt naar zijn vierde zege te knallen. 


 • De koning van de Vuelta op weg naar de start (foto MD)

  De koning van de Vuelta op weg naar de start (foto MD)

  De koning van de Vuelta op weg naar de start (foto MD)
 • 17u

  Bollenman

  Richard Carapaz (INEOS Grenadiers) zette gisteren de kroon op het bollenwerk door niet alleen zijn derde ritzege te kapen maar ook de bergtrui definitief binnen te rijven. De Ecuadoriaan werd een handje geholpen door het uitvallen van Jay Vine (Alpecin - Deceuninck).   


Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen