Kay, Gerda, Jules, Nona, Aliyha, Vic en Brian, gelukkig herenigd met hun viervoeter die een half jaar vermist was. © kma

Terug bij baasjes dankzij chip: in Kempen gestolen pup duikt zes maanden later plots op straat in Berchem op

Vorselaar, Berchem -

Gerda, een hondje dat als pup in maart verdween uit de tuin van een gezin in Vorselaar, werd deze week levend en wel teruggevonden op straat in Berchem. Het geluk van het gezin van Brian, Kay en hun vier kinderen kan niet op na de hereniging. Ze hadden altijd een sterk vermoeden dat Gerda gestolen werd. “Ze is alleen wat groter uitgevallen dan we hadden verwacht”, lachen ze.

Kristin Matthyssen

Miracles do happen, never give up’, schreef de hondenopsporingsdienst Lost Dogzzz deze week op haar facebookpagina. En het verhaal van Gerda is inderdaad wel een sterk staaltje dognapping dat uiteindelijk toch nog een goede ontknoping kent.

Brian Pauwels (38) en Kay Peeters (33) uit Vorselaar maakten in maart de wens van hun kinderen Aliyha (13), Nona (14), Vic (5) en Jules (4) waar door een pup in huis te halen. Gerda is een kruising teckel-jack russel van een nestje bij een boer. Ze werd in november geboren. “De kinderen waren al langer aan het zeuren voor een hond”, zegt Kay.

Jammer genoeg konden ze slechts zes weken genieten van hun geluk. “In maart wilden we snel een frietje gaan eten. Gerda zat in de tuin. Aan de straatzijde is er een tuinpoort. Omdat we maar kort weg zouden zijn, lieten we haar in de tuin. Toen we terugkwamen, was Gerda verdwenen. In haar drinkbak lag een sigarettenpeuk, terwijl niemand in ons gezin rookt. De brokjes uit haar etensbakje lagen verspreid over de grond en het wasrek lag omver.”

De foto’s van kleine Gerda bij het pupalarm van Lost Dogzzz in maart, met de melding nu dat ze terecht is. ©  rr

Speurhond

Een vrijwilligster van Lost Dogzzz kwam diezelfde avond nog met haar speurhond speuren. “We hadden het mandje van Gerda bij voor de geur, maar ter hoogte van het voetbalplein hier iets verderop liep het spoor dood”, herinnert Brian zich. “Er is daar een grote parking. Toen het nieuws van Gerda’s vermissing bekend geraakte, bleek dat iemand van de buren mensen op straat met iets in hun handen had zien lopen. Hun auto met vreemde nummerplaat stond geparkeerd aan het voetbalveld. Omdat iemand het een verdachte situatie had gevonden, beschikten we zelfs over een foto van de nummerplaat, en nadien zelfs nog over een camerabeeld. Maar de politie kon er niets mee doen omdat het om een buitenlandse nummerplaat ging, kregen we tot onze teleurstelling en die van de kindjes te horen.”

Gerda is een vinnig beestje. © kma

Maanden verstreken. Er werd stilaan gedacht aan een nieuw hondje. “Net toen we contact hadden gelegd met een herplaatsingsdienst om eventueel een hond te adopteren, kregen we maandagavond om 21.30u telefoon van de politie in Antwerpen”, vertelt Kay. “‘We hebben uw hond gevonden’, klonk het. Gerda was op straat in Berchem aangetroffen en naar de politie op de Noorderlaan gebracht. Via de chip hadden ze onze gegevens.”

Brian sprong direct in de auto. “Nee, ik had niet de indruk dat ze me nog herkende. Ze is iets groter uitgegroeid dan we verwacht hadden, want we kennen haar broertje Rex ook, en hij is kleiner. Maar ze is gelukkig goed verzorgd geweest en supersociaal en aanhankelijk. Dat was onze grootste zorg.”

De pup is intussen een flinke puber geworden. ©  kma

Toen Jules en Vic ’s ochtends te horen kregen wie er als verrassing beneden zat te wachten, vlogen ze met drie treden tegelijk de trap af. “Terwijl ze normaal niet uit hun bed geraken”, lacht Brian. “Iedereen is zo blij. Ze speelt graag met een balletje met de jongens.”

Ook Aliyha, die Gerda eigenlijk voor haar verjaardag had gekregen, straalt. “Is ze doorverkocht geweest en ergens ontsnapt nu? Waren ze haar beu? Ze was nog niet helemaal zindelijk toen ze bij ons verdween, nu wel.”

Brian en Kay veranderden hun tuin zodat Gerda nu niet meer zichtbaar is vanaf de straatzijde. “We hoorden nadien dat er in die periode bij andere baasjes in de omgeving ook honden benaderd waren geweest. We vinden het zelf zo gek. Gerda is niet eens een rashond. Wilden ze met haar kweken? Misschien zijn er nu ook ergens in Berchem kindjes ongelukkig omdat ze hun hondje kwijt zijn. Maar als je een hond aanneemt of koopt van iemand, moet je toch weten dat daar een paspoort en DogID bijhoort?”

Aan de schoolpoort is de ‘jack-teck’ nu dé attractie. “Is dat Gerda?”, vragen de andere ouders. “Ja, het verhaal over haar miraculeuze terugkeer leeft hier wel”, lacht Brian.

Het gezin Pauwels-Peeters met vinnige Gerda. ©  kma

MEER OVER Meest gelezen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio