©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

1 / 5
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

Akbunar laat Kuipje ontploffen: Westerlo pakt verdiende zege tegen Anderlecht

Westerlo heeft na de zege tegen Standard ook de scalp van Anderlecht te pakken. Een flits van Esposito dreigde het feestje even te verstoren, maar invaller Akbunar gaf een uitverkocht Kuipje waar het recht op had: een verdiende 2-1-overwinning en drie punten. Nieuwkomer Nacer Chadli toonde zich meteen een meerwaarde.

Kersten Steurbaut

LEES OOK. ONS OORDEEL. De Cuyper blinkt uit met twee assists, ook debutant Chadli toont zich meteen

Na de 0 op 9 en de nederlaag op Antwerp schudde Jonas De Roeck zijn ploeg stevig door elkaar. Perdichizzi, Neustädter, Van den Keybus en Nene verdwenen uit de ploeg. Tagir, Fixelles en Vetokele maakten opnieuw hun opwachting in de basis.

 ©  BELGA

Ook nieuwkomer en stunttransfer Nacer Chadli verscheen meteen aan de aftrap. De 33-jarige Luikenaar mist duidelijk nog matchritme, maar nam zijn nieuwe ploegmaats meteen bij de hand: sterk in de duels, goed in de combinatie, altijd aanspeelbaar en zijn ploegmaats aansturend. Westerlo beleefde meteen plezier aan zijn (ex)-Rode Duivel. Bondscoach Roberto Martinez zat in de tribune naast vice-voorzitter Hasan Cetinkaya en zal met veel voldoening dezelfde conclusies getrokken hebben.

Heerlijke combinatie leidt 1-0 in

Was het de aanwezigheid van Chadli die inspirerend werkte? Westerlo begon met enorm veel goesting aan de wedstrijd en klom na zes minuten al op voorsprong na een heerlijke collectieve combinatie met De Cuyper, Foster en Vetokele in een hoofdrol. De eerste bediende uiteindelijk de laatste. Vetokele werd door de Anderlechtverdedigers volledig vrijgelaten en duwde zijn vierde van het seizoen eenvoudig voorbij Van Crombrugge.

 ©  BELGA

Chadli toonde zich ook offensief meteen een meerwaarde. Na 12 minuten had hij de score al kunnen verdubbelen: naar binnen snijden en de verste hoek opzoeken, Van Crombrugge zat er nog net bij. Even later zette hij een slalom op in de zestien van de bezoekers. Vier paars-witte pionnen was ook voor Chadli te veel.

En Anderlecht? Dat kwam voor rust ontzettend zwak voor de dag: geen tempo, geen duelkracht, geen druk en geen inspiratie. En slechts één kansje: een poging van Stroeykens was voor Bolat niet meer dan een opwarmertje.

Hoe groot de aandacht voor het debuut van Chadli ook was, de uitblinker bij de thuisploeg was voor rust opnieuw De Cuyper. Altijd eenvoudig maar slim voetballend. Zou ook Roberto Martinez het opgemerkt hebben? Met een subtiel opwippertje over de Brusselse verdediging zette hij net voor rust Foster voor doel. De Zuid-Afrikaan werd nog net voldoende gehinderd door Sadiki, die een dubbele achterstand kon voorkomen.

Flits van Esposito

Felice Mazzu dropte na de pauze de jonge Julien Duranville in de ploeg. De hoop bij de bezoekende supporters, leefde terug wat op, maar het was opnieuw Westerlo dat het gevaarlijkst was. Na een foutje van Debast zette Vetokele Dierckx alleen voor doel, maar die besloot te slap op Van Crombrugge. de stift van Nene belandde op de lat.

 ©  BELGA

Anderlecht toonde wel wat meer grinta en drang naar voren, toch was het wachten op een flits van de ingevallen Esposito om gevaarlijk te zijn. De Italiaan zette met een knappe versnelling Seigers in de wind en mikte het leer overhoeks voorbij Bolat in het zijnet. Zou het dan toch nog mislopen voor Westerlo? Ook na de gelijkmaker morste het immers met de kansen. Op een snelle tegenstoot haalde Vaesen verschroeiend uit. Van Crombrugge pareerde het schot nog, Foster liet de rebound onbegrijpelijk liggen.

Even later kwam dan toch de verlossing na een nieuw omschakelmoment. De Cuyper trok nog even zijn kostuum aan en verstuurde een heerlijke lange bal op Akbunar. De Turk stormde met zijn snelle beentjes richting Van Crombrugge en duwde de 2-1 door de benen van de Anderlechtgoalie. Het Kuipje ontplofte.

Westerlo herademt, Anderlecht in crisis

Een slotoffensief(je) van Anderlecht leverde niets meer op. Westerlo herademt na drie nederlagen op rij en pakt na de zege tegen Standard nu ook de scalp van Anderlecht. De grote ploegen zakken de komende allicht met een bang hartje richting Westerlo af. De Brusselaars zit na een 1 op 12 nu wat meer in crisis. Mazzu ontving eerder deze week nog de Guy Thys Award als beste trainer van het jaar. De supporters van Anderlecht zullen daar op dit moment anders over denken.

LEES OOK. Coach De Roeck zet collectieve kracht van Westerlo in de verf: “Niet te veel over individuele prestaties praten”

LEES OOK. COMMENTAAR. “Misschien wordt niet Chadli maar De Cuyper de volgende Rode Duivel van Westerlo”

 ©  BELGA

 ©  BELGA

    MEER OVER KVC Westerlo

    MEER OVER VOETBAL

    Vastgoed

    Jobs in de regio