©  BELGA

Remco Evenepoel is al zeker van de eindzege, maar vandaag moet er nog één rit gereden worden: laat sprintersfestival in Madrid

“Remco Evenepoel wint de Vuelta!” en “Evenepoel schrijf Belgische wielergeschiedenis”. Overal kan u lezen dat Remco Evenepoel de Ronde van Spanje wint. Maar hoe komt het dat de 22-jarige Vlaams-Brabander nu al zeker is van de eindoverwinning, terwijl er nog één etappe gereden moet worden?

Maarten Vanhoof

Kort

Start: 17.10 uur

Aankomst: vanaf 19.50 uur

Afstand: 96,7 km

Het parcours:

Nog 96,7 kilometer moeten er zondag tussen Las Rozas en Madrid door de overgebleven renners overbrugd worden. Net zoals op de Champs-Élysées in de Tour de France wordt ook de Vuelta op de slotdag traditioneel afgesloten met een sprintersfestival in de hoofdstad, waar negen lokale rondjes worden gereden.

 ©  rr

Waarom is Evenepoel nu al zegezeker?

Op het bijna biljartvlakke parcours hoeft u ook geen aanval meer van Enric Mas, Evenepoels voornaamste concurrent, te verwachten. Het is sinds jaar en dag immers een stilgezwegen overeenkomst dat de leider in een grote ronde in de laatste rit niet meer aangevallen wordt. Evenepoel kan zich zondag dus gewoon in de buik van het peloton rustig laten meedrijven richting Madrid.

Aan tijdsverschillen aan de finish hoeven we ons dus niet te verwachten. Al zijn er met de bonificatieseconden aan de tussensprint en aan de meet toch nog een tiental seconden te verdienen. Maar zelfs als Mas zijn zinnen daarop zou zetten, hoeft Evenepoel zich niet mee in het sprintgewoel te mengen. Met een bonus van meer dan twee minuten op de Spanjaard kan de kopman van Quick-Step Alpha Vinyl op beide oren slapen.

Of hoe enkel een ongelukkige zware valpartij en een bijhorend gebroken been Evenepoel zondag nog van de eindzege kunnen houden.

Onze sterren:

Tijdens de rit wordt het dus uitkijken naar beelden van de eerste glaasjes cava onderweg voor Evenepoel en zijn ploeg, wat gekeuvel en uiteindelijk de sprint.

Er wordt gesprint aan het indrukwekkende Paisaje de la Luz, niet voor niets door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Topfavoriet is ook vandaag groene trui Mads Pedersen, die al drie keer eerder aan het feest was in deze Vuelta. Belgisch kampioen Tim Merlier kon in Spanje nog niet overtuigen, maar rijdt voor het eerst een Grote Ronde uit en hopt alsnog om de nul van het bord te vegen.

***

Mads Pedersen

**

Tim Merlier, Pascal Ackermann

*

Danny van Poppel, Mike Teunissen, Kaden Groves

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen