© ATV

De molen van Sint-Anneke verhuist niet naar Hoboken

Antwerpen -

Molen ’t Veertje blijft op Linkeroever. “De geplande verhuis naar Hoboken is om technische redenen niet haalbaar. Met het behoud van de molen komen we ook tegemoet aan de vraag van de buurtbewoners”, zegt de schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA).

Patrick Van de Perre

Of de molen op dezelfde plek blijft staan of binnen de herontwikkeling van de Scheldeboorden toch nog een andere een locatie krijgt op Linkeroever wordt nog onderzocht. Aanvankelijk leefde het idee dat de molen beter tot zijn recht zou komen in Hoboken. Maar onder die verhuisplannen wordt nu definitief een streep getrokken.

“Er werden meerdere locaties onderzocht en Hoboken was er daar één van. De reden voor die plannen was onder meer een betere toegankelijkheid en een toeristische meerwaarde. Maar na onderzoek en na overleg met Erfgoed Vlaanderen werd duidelijk een verhuis naar de Hobokense Polder niet haalbaar is”, aldus nog Annick De Ridder.

Dat is goed nieuws voor de buurtbewoners en een aantal liefhebbers van historisch erfgoed. Die waren al van in het begin niet te vinden voor een verhuis en vonden dat de molen op de vertrouwde locatie op de kop van de Wandeldijk op Sint-Anneke moet blijven.

Schepen Annick De Ridder poseert voor molen ’t Veertje. “De molen blijft op Linkeroever”, zegt ze.  © rr

Een erfenis uit Kwaadmechelen

Molen ’t Veertje komt oorspronkelijk uit Kwaadmechelen en werd in 1937 verplaatst. In Limburg moest het gebouw plaatsmaken voor de aanleg van het Albertkanaal. In de loop der jaren zijn er een aantal aanpassingen gebeurd. Zo is er onder meer een, ondertussen gesloten, horecazaak in ondergebracht.

“De molen ’t Veertje is een Brabantse standaardmolen. Standerdmolens werden gemaakt om relatief eenvoudig te worden gedemonteerd en elders weer te worden opgebouwd. Dat maakt dat hij in principe verplaatsbaar is. Maar goed, de conclusie is dat Linkeroever voor deze molen de best mogelijke locatie is”, aldus nog Annick De Ridder.

In 1990 werd de molen deels afgebroken wegens te bouwvallig. Ondertussen liep er een procedure om de molen te beschermen als monument. Die procedure werd in 1992 afgerond. En sinds 2008 is de molen opnieuw maalvaardig. Al moet het monument nog wel deels gerestaureerd worden.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio