Gunther Hendrickx, Tom Claessen (midden) en Karolien Verbeek willen in Arendonk meer inclusieve speeltoestellen, zoals deze netschommel in de speeltuin aan de academie. © RR

Vooruit-Groen pleit voor meer toegankelijke speeltuinen: “Elk kind moet kunnen spelen”

ARENDONK -

Zijn de speeltuinen in Arendonk voldoende aangepast voor kinderen met een visuele, mentale of lichamelijke beperking? Vooruit-Groen vindt van niet en vraagt om de sport- en spelaccommodatie in het dorp meer toegankelijk te maken. “Zo kunnen kinderen met een beperking vlotter samenspelen met hun vriendjes”, zegt gemeenteraadslid Tom Claessen.

Eddy Meulemans

Volgens Tom Claessen van oppositiepartij Vooruit-Groen zijn er in Arendonk heel wat mooie en diverse speeltuinen, vooral die aan het zwembad en in de tuin van de kunstacademie. “Sommige pleintjes geven gewoon ruimte aan de jongeren in de buurt. Andere zijn uitgerust met toffe speeltoestellen. Prima zo”, zegt Claessen. ”Want samen spelen is niet alleen superleuk. Het is ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Daarom moeten kinderen in hun buurt voldoende ruimte hebben voor spel. Maar het is ook belangrijk dat ieder kind, ongeacht zijn of haar mogelijkheden en beperkingen, een plaats heeft om samen met anderen te spelen.”

Niet zelfstandig in zand rijden

En daar liggen volgens Vooruit-Groen nog onbenutte kansen. “Wij hebben het gevoel dat onze gemeentelijke speeltuinen onvoldoende mogelijkheden bieden voor kinderen met een beperking”, zegt collega-gemeenteraadslid en partijgenoot Karolien Verbeek. “Kinderen in een rolstoel kunnen bijvoorbeeld niet zelfstandig in het zand rond de speeltoestellen rijden. Jongeren met een autismestoornis vinden het weleens te druk. Of iemand met een visuele beperking is bang om zich zomaar ongeleid in die drukte te verplaatsen. Kunnen we er dan niet voor zorgen dat ook zij kunnen meespelen? In de gemeentelijke speeltuinen kan dat vaak alleen met de steun van een begeleider. En dat staat een vrije speelbeleving soms in de weg.”

Vooruit-Groen vraagt daarom dat het schepencollege onderzoekt (of laat onderzoeken) wat de gemeente nog beter kan doen om ‘inclusief spelen’ mogelijk te maken. Ze dient daarvoor maandagavond een voorstel in op de gemeenteraad in Arendonk. “Het is niet dat er vandaag totaal geen mogelijkheden zijn voor kinderen met een beperking”, zegt Tom Claessen. “Zo is er in de speeltuin aan de academie een netschommel die ook toegankelijk is voor jongeren die moeilijk kunnen zitten. En aan het zwembad kan een begeleider mee op de schommel zitten. Alleen is het aanbod volgens ons te beperkt.”

Brailleteksten

Fractieleider Gunther Hendrickx vraagt een totaalbenadering. In de ideale wereld zijn er volgens hem overal degelijke paden van het ene naar het andere speeltoestel, waar je ook met de rolstoel vlot over kan rijden. “Maar ik denk ook aan prikkelarme zones voor kinderen met autisme of misschien zelfs aan brailleteksten en -geleidingen voor jongeren met een visuele beperking”, zegt hij. “We stellen daarom voor om de toegankelijkheid van onze speeltuinen eens grondig te onderzoeken. Dat kan door een studiebureau, maar misschien ook in het kader van een thesis ergotherapie of een andere studierichting. We hopen zo te leren hoe we het spelaanbod in onze gemeente inclusiever kunnen maken en zo een voorbeeld van inclusief spelen te worden.”

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio