© ATV

Vliegerplein en burgerinitiatieven houden protestmars tegen luchthaven

Borsbeek, Deurne -

Het regenweer kon Vliegerplein Burgerplatform en enkele andere burgerinitiatieven niet tegenhouden om zaterdagmiddag een protestactie te houden tegen de nakende werken op de luchthaven Antwerp Airport van Deurne.

Filip Spoelders

Volgens Vliegerplein zakte een tweehonderdtal actievoerders af naar Borsbeek. Zij verzamelden op het domein van Fort 3 in Borsbeek om richting het dak van de tunnel aan de Frans Beirenslaan (R11) te wandelen. Deze bevindt zich aan het einde van de startbaan, die vanaf volgende week een nieuwe asfaltlaag krijgt. Volgens Vliegerplein moeten voor deze asfaltwerken een Omgevingsvergunning worden aangevraagd. De Luchthaven Ontwikkelingsmaatschappij Vlaanderen (LOM) spreekt dit tegen. Naast deze ingreep staan er nog andere infrastructuurwerken op het programma. Airport Antwerp sluit hiervoor gedurende vijf weken vanaf 19 september. Het zijn investeringen die Vliegerplein niet meer nodig acht. Het wil een alternatieve invulling voor het luchthaventerrein.

Opvallend was de aanwezigheid van Burgers voor Borsbeek, het burgerplatform dat zich verzet tegen de fusie van Borsbeek met Antwerpen. “Hoewel Burgers Voor Borsbeek geen standpunt inneemt rond een eventuele sluiting van de luchthaven, delen we wel de bezorgdheden met betrekking tot de geplande werkzaamheden en de impact ervan op de inwoners van Borsbeek. We willen de burgers van Borsbeek en omliggende gemeenten er warm voor maken dat na een eventuele fusie met Antwerpen, de belangen aangaande de luchthaven van Deurne, heel anders liggen tegenover geen fusie of een fusie met een of meerdere gemeenten”, doelen Marc Van Cutsem en Jos Spaepen van het burgerplatform op de positie die een onafhankelijk Borsbeek nu nog kan innemen tegenover de luchthaven.

Piet De Roeck van Vliegerplein spreekt de aanwezigen toe. © Jan Van der Perre

Jos Spaepen en Marc Van Cutsem van Burgers voor Borsbeek. © Jan Van der Perre

 © Jan Van der Perre

 © Jan Van der Perre

Aangeboden door onze partners