Abraham Rammeloo van Arboretum en gedeputeerde Mireille Colson bij de nieuwe expo rond de doorkijkhaag.  ©  evdw

150 jaar na eerste aanplanting is er opnieuw doorkijkhaag aan Vangeertenhof

Planten- en bomenkweker Charles Van Geert plantte in 1872 een doorkijkhaag naast het historische Vangeertenhof. Na de Tweede Wereldoorlog verdween de haag, maar nu groeit er opnieuw een volwaardige doorkijkhaag. Een interactieve tentoonstelling vertelt je er alles over. Op die plek is namelijk nu het Arboretum.

Erik Vandewalle

Jarenlang bepaalde deze bijzondere doorkijkhaag het straatbeeld aan het station van Kalmthout. De haag begrensde de boomkwekerij van Charles Van Geert. Pas dertien jaar later liet hij het Vangeertenhof bouwen.

Conservator van het Arboretum Abraham Rammeloo: “De haag was eigenlijk onderdeel van een lange berceau, een overdekt tuinpad. Dat had aan elke zijde een rode beukenhaag en als dak een begroeiing van klimop en wilde wingerd. Het was een schaduwplek, die werd gebruikt als beschutte opslagplaats voor planten die klaar waren voor transport naar klanten. Om toch licht te hebben waren er ramen in de haag gesnoeid. Tegelijkertijd wekte de doorkijkhaag ook de nieuwsgierigheid op van de voorbijgangers.”

De oorspronkelijke haag aan het Vangeertenhof. ©  rr

Tijdens de Tweede Wereldoorlog nestelden zich Duitse tanks in de berceau en die brachten onherstelbare schade toe. De doorkijkhaag verdween. 150 jaar na de eerste aanplantingen groeit er nu een nieuwe doorkijkhaag. “Het is geen exacte kopie uit 1872 en vormt geen onderdeel meer van de berceau. Hij staat iets verder van de straat en verbindt het Vangeertenhof met de Cottage. Er is gekozen voor een stijf hekwerk begroeid met klimop. Om het geheel de nodige herfstkleuren te geven is er ook wilde wingerd geplant”, legt Abraham Rammeloo uit.

Omdat het anderhalve eeuw geleden is dat de haag werd aangeplant, loopt nu de tentoonstelling ‘150 jaar doorkijkhaag’. Het is een interactief gebeuren dat bestaat uit vijf infoborden. Bezoekers trekken een pancarte naar boven die het gat in de haag vult en waarop info te lezen valt. De tentoonstelling loopt van 11 september tot en met 8 januari.

Bezoekers ontdekken alles over de doorkijkhaag via de optrekbare infoborden.  ©  evdw

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio