Chef-kok Stef Buelens heeft meer dan een jaar verbouwd om van Lesco de zaak te maken die ze geworden is. © Joris Herregods 

Mechelen boomt op culinair vlak: met Lesco opent opnieuw topzaak op Vismarkt

Mechelen -

Mechelen boomt op culinair vlak en vooral de jongste maanden volgen de openingen van nieuwe restaurants elkaar in sneltreinvaart op. Het nieuwste adresje op de Vismarkt is Lesco, dat vrijdag de deuren opende. Chef-kok Stef Buelens (43) keert daarmee terug naar de stad waar voor hem alles begon. “Mechelen heeft verdomd alle troeven om het waar te maken als culinaire stad”, zegt hij.

Sven Van Haezendonck

LEES OOK. Op bezoek bij het nieuwe restaurant Emiel: “Vis zoals je die thuis niet kan klaarmaken”

Met Tinèlle, Graspoort, The Chick, Magma, ’t Witte Goud in Leest, M-Eatery, De Fortuyne en Cosma hebben vandaag acht restaurants in de Dijlestad een mooie notering in de culinaire gids van Gault&Milau. Ken Verschueren van Tinèlle bezorgde Mechelen deze lente voor het eerst in jaren opnieuw een Michelinster. “Dat was geleden van de sluiting van D’Hoogh en Folliez jaren geleden”, zegt Christian Michiels, voorzitter van Horeca Mechelen.

Speciaal naar de stad

De trend zet zich door, want deze zomer alleen al openden er twee jonge chefs met gastronomische ambities een nieuwe zaak: Bram Simons kookt in Emiel op de Vismarkt, Zino Jacobs geeft het beste van zichzelf in Ember in kasteel Caputsteen. Daarnaast is er Wouter Joossens die in de voormalige Sotscop in de Onze-Lieve-Vrouwestraat restaurant De Partage opende “Dat is natuurlijk fantastisch. Mensen komen tegenwoordig speciaal naar Mechelen om te tafelen en sinds corona is duidelijk ook het binnenlands toerisme toegenomen”, vertelt Michiels.

Het toenemend aantal toeristen in de stad is iets wat ook Stef Buelens was opgevallen. Net zoals de culinaire opmars. “Ik vergelijk het graag met Gent. Tien jaar geleden was daar omzeggens niets en nu is het een van de culinaire hoofdsteden. Mechelen heeft verdomd wel alle troeven om dat ook waar te maken”, zegt hij.

Het salon achteraan in de zaak, om na te genieten. ©  Joris Herregods

Vorige zomer opende Stef Buelens in de Nauwstraat een traiteurszaak. Die heeft hij in een jaar tijd helemaal verbouwd tot restaurant Lesco. Zijn tweede, want onder dezelfde naam heeft hij er al een tiental jaar eentje in het Oost-Vlaamse Wetteren.

Veel tijd en liefde ingestoken

Zijn laatste zaak in het Mechelse was destijds Dorp 5 in Leest, maar het stond in de sterren geschreven dat hij ooit zou terugkeren. “Het is wel grappig. Toen wij in Leest stopten, maakte ik de belofte dat we zeker opnieuw iets gingen doen en dat we ons gingen verfijnen. Dat hebben we uiteindelijk eerst in Wetteren gedaan. Toen ik na een avond tegelen of schilderen in de nieuwe zaak in Mechelen huiswaarts reed, speelde het in mijn hoofd dat we die belofte hier nu ook nakomen”, vertelt Stef.

Mechelen is en blijft voor hem de plek van zijn hart. “Anders was ik hier niets begonnen en zou ik er niet zoveel tijd en liefde hebben ingestoken”, zegt de chef-kok. Het interieur en de keuken weten ook de eerste gasten te charmeren, een groep Mechelse vrienden die graag tafelen. “Het was van begin tot eind geweldig. Dit is voor mij nu al een van de toppers in Mechelen”, zegt Andreas Van Deyck.

Bram Verellen, Andreas Van Deyck en Aico Luypaert zijn erg te spreken over hun eerste ervaring bij Lesco. ©  Joris Herregods

De drie vrienden kwamen per toeval op de openingsdag in Lesco terecht. “In jullie krant had ik een artikel gelezen over de opening van Emiel en Lesco. Toen ik reserveerde, had ik niet door dat dit de eerste openingsdag was. In alle geval, het is een aanwinst voor de stad”, vertelt Bram Verellen. Eigenaar Stef Buelens hoort het de heren graag vertellen. “Dat is waar wij het voor doen. Mensen moeten hier graag komen en blijven hangen”, zegt hij.

Kwarteleieren

Zijn gasten hebben dan al zo’n twaalf bereidingen achter de kiezen, amuses in kleinere porties meegeteld. “We werken met een vast menu, maar niet volgens het klassieke recept. Natuurlijk mogen onze kwarteleieren hier niet ontbreken. Dat is ons signatuur hapje“, vertelt Stef. Met die kwarteleieren en andere ingrediënten maakt hij zelfs kunst die in zijn zaak te bewonderen is.

Opvallend is ook het water dat ze bij Lesco serveren op basis van rode basilicum bijvoorbeeld en verrassend lekker smaakt. “Als restauranthouder moeten we mee met onze tijd, het is een mooi alternatief voor mensen die geen alcohol drinken”, vertelt de chef.

Kwarteleieren zijn een signatuur hapje in het restaurant. ©  Joris Herregods

Een menu heb je bij hem vanaf 125 euro per persoon. “Dat klinkt misschien fors, maar aperitief, water en koffie zijn inbegrepen. Omdat we weten dat ook jonge mensen graag uiteten gaan, hebben we twee keer per week een interessante formule. Zowel op vrijdagmiddag als maandagavond bieden wij een all-in menu aan voor 115 euro per persoon”, legt Stef uit.

Lesco Mechelen in de Nauwstraat 5 is van donderdag tot en met maandag geopend, telkens vanaf 18.30u. Op vrijdag en op zondag kan je er ook ’s middags terecht vanaf 12u. “Het voelt hier voor mij als thuiskomen, want in dit pand heb ik ooit nog gekookt toen hier brasserie Madeleine gevestigd was. En op de Vismarkt zelf heb ik nog in Kookaburra gestaan. De Vismarkt is een gedroomde locatie.”

Een kunstwerk met als ingrediënten onder andere kwarteleieren. ©  Joris Herregods

LEES OOK:

• Bram (26) opent visrestaurant Emiel: “We brengen het beste uit de Noordzee naar Mechelen”

• Topchef Tinèlle pakt Michelinster en bezorgt Mechelen opnieuw sterrenzaak: “Wij willen • heel toegankelijk restaurant blijven”

• Restaurant Graspoort scoort kort na de opening al meteen 13,5 op 20 in Gault&Millau: “We zijn een beetje in shock”

www.hostellerielesco.com/mechelen

MEER OVER Blikvangers Mechelen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio