Gaston Belmans in de kerk van Merksplas bij het glasraam met de afbeelding van paus Johannes Paulus II en moeder Teresa. © Ronny van den Ackerveken

Pastoor viert dubbel jubileum met inwijding nieuwe glasramen

Merksplas, Zondereigen, Geel -

In de kerk van Merksplas worden tijdens de eucharistieviering op zondag 11 september twee nieuwe glasramen ingewijd. Die gebeurtenis staat in het teken van pastoor Gaston Belmans (71), die meer dan veertig jaar parochiepriester is in Merksplas en 25 jaar in Zondereigen (Baarle-Hertog). De man heeft ook een verleden als brandweerman-ambulancier.

Ronny van den Ackerveken

Door de coronamaatregelen kon in 2020 de veertigste verjaardag van Gastons priesterschap in Merksplas niet gevierd worden. Nu kan het gekoppeld worden aan zijn jubileum in de parochie van Zondereigen. “Eigenlijk zit ik al aan vijftig werkjaren”, vertelt Gaston Belmans. “Ik heb drie jaar gewerkt in een groothandel van sanitair en ben zes jaar beroepsbrandweerman en -ambulancier geweest in mijn geboorteplaats Geel. In vergelijking met de middelen die de hulpdiensten nu ter beschikking hebben, was dat allemaal heel primitief.”

“Geïnspireerd door Paul Rom, een stagiair in mijn thuisparochie in Geel, heb ik de stap gezet om priester te worden. Hij was een seminarist en koos resoluut voor de armen. Na een studie bij het Centrum voor Priesteropleiding op Rijpere Leeftijd kon ik beginnen in Merksplas. Ik had nog nooit van het dorp gehoord. De eerste maanden heb ik veel begrafenissen van jonge mensen begeleid die waren omgekomen in verkeersongevallen. Als ambulancier had ik ook al veel leed gezien.”

Gaston Belmans is al meer dan veertig jaar pastoor in Merksplas. © ram

Charismatisch

Gaston Belmans ziet het als zijn taak om te werken aan het geluk van de mensen, maar stelt ook vast dat er steeds minder volk naar de kerk komt. “Veertig jaar geleden had ik nooit gedacht dat het zo’n vaart zou lopen. De kerk als gemeenschapsgebouw is nochtans enorm waardevol. Ik merk wel dat mensen weer op zoek gaan. Ook onze overledenen kunnen nog iets voor ons betekenen, want ze zitten aan de bron.

Vorig jaar heb ik kanker gehad en daar kon ik goed mee omgaan. Ik ben mijn werk blijven doen en de dankbaarheid dat ik hier nog mag zijn, is groot”, aldus Gaston Belmans.

Op de glasramen die zondag ingewijd worden staan Pater Damiaan, paus Johannnes Paulus II en Moeder Teresa afgebeeld. “De paus en moeder Teresa zijn mijn keuze. Johannes Paulus II was een autoriteit en een charismatisch man. Hij heeft de wereldjongerendagen in het leven geroepen. Moeder Teresa heeft zich heel haar leven ingezet voor de armsten in India. Het toeval wil dat ze is overleden toen ik 25 jaar geleden pastoor werd in Zondereigen.”

Het glasraam met de figuur van Pater Damiaan. © ram

 

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio