De weides van de koetsier schieten vol boomscheuten sinds de witte abelen gerooid zijn. Dat is al jarenlang zo, maar sinds de kappingen echt wel extreem. ©  kma

Scheuten gerooide abelen overwoekeren weilanden Oelegemsteenweg

Wommelgem -

Sinds het rooien van de 154 witte abelen langs de Oelegemsteenweg in Wommelgem in mei, heeft koetsier Jef Vervoort enorm veel last van boomscheuten in zijn weides. De stronken zullen pas uitgefreesd worden bij de heraanleg van de straat en de gemeente wil niet op privégrond onderhoud uitvoeren. “Niet de reactie waarop ik gehoopt had”, zegt Vervoort toch wat ontgoocheld.

Kristin Matthyssen

Het kappen van de 154 witte abelen langs Oelegemsteenweg in Wommelgem zorgde in mei voor grote commotie. Burgemeester Gys onderstreept nog eens dat dit om veiligheidsredenen gebeurde. Terwijl de brandweer een boom aan het opruimen was na een storm, viel er zelfs nog een tweede boom bijna op een brandweerwagen. “Wij hadden dus geen andere keuze”, zegt hij.

De situatie in de wei van Vervoort dit jaar is extreem. ©  rr

Nakomelingen

Koetsier Jef Vervoort heeft al meer dan veertig jaar last van de boomscheuten in zijn weiden. “Het heeft mij al die jaren al veel geld gekost om de scheuten dood te spuiten en af te maaien. Ik vond het wel jammer dat de dreef verdween, maar hoopte dat ik dan misschien van de scheuten verlost zou zijn. Verkeerde hoop, want omdat ze afgezaagd werden zonder de stronken uit te frezen, loopt het nu pas echt de spuigaten uit. Bomen proberen te overleven door zoveel mogelijk nakomelingen te maken. En hun overlevingsdrang is blijkbaar groot. Bijgevolg staan al de weides langs de Oelegemsteenweg bomvol scheuten, net als de kanten en de grachten.”

De scheuten groeien ook helemaal in de draad. ©  kma

Na herhaaldelijk mailen naar de gemeente kreeg Jef nu te horen dat een externe firma deze maand de bermen en grachten komt onderhouden. Maar dat er geen compensatie kan voorzien worden voor de hinder op privégronden. De stronken zullen pas uitgefreesd worden bij de heraanleg van de straat.

“Ik heb vernomen dat die heraanleg pas volgende legislatuur gebeurt”, zegt Vervoort. “Dat is wel heel vervelend. Andere mensen die hier maïs hebben staan en wei hebben liggen beschikken over een tractor om af en toe die scheuten te maaien. Maar ik heb geen eigen tractor. Kunnen ze die stronken niet vroegen uitfrezen? Dat scheelt toch ook heel wat werk voor onderhoud van de gracht en het fietspad?”

 ©  kma

Burgemeester Frank Gys (N-VA) heeft begrip voor het scheutenprobleem van Vervoort, maar staat achter het antwoord van zijn diensten. “Wij kunnen als openbaar bestuur geen onderhoud doen op privédomein. Hij is ook de enige met klachten over die scheuten. Wij hopen eind 2023 met de heraanleg van de Oelegemsteenweg te beginnen, maar budgettair liggen de zaken moeilijk momenteel. Misschien kan er onderzocht worden of de stronken vervroegd uitgefreesd kunnen worden maar ik beloof niets.”

De berm en gracht. ©  kma

 ©  kma

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio