©  rr, isopix

Ook corgi-fans in diepe rouw door overlijden van Queen: “Verliefd geworden op het ras dankzij haar”

Lier -

Liefst dertig Welsh corgi’s, of herdershonden uit Wales, ‘sleet’ de Queen gedurende haar lange leven. Ook de corgi-kwekers in ons land rouwen om de koningin. Zo begon bijvoorbeeld Natascha Dresen uit Lier met het kweken van corgi’s door de Queen.

Kristin Matthyssen

LEES OOK. Wat gebeurt er nu met de corgi’s van Queen Elizabeth?

Op de Facebookpagina’s van meerdere corgi-kwekers staat een tekening waarop je de Queen de hemelpoort ziet naderen. Op de trap ernaartoe rent een hele bende corgi’s kwispelend naar beneden om haar te verwelkomen. “Ze is nu terug naar haar corgi’s”, schreef iemand bij de cartoon.

De Welsh corgi is in Vlaanderen niet zo’n verspreid hondenras. Er is slechts een handvol erkende kwekers. Natascha Dresen van de corgi-kennel Welsh Angel’s uit Lier werd verliefd op het ras omdat ze de Queen zo leuk vond. “Ik heb al een traantje gelaten”, vertelt ze. Als Natascha met al haar corgi’s gaat wandelen, noemen ze haar ook soms grappend de ‘Queen van Lier’.

Natascha is een hobbyfokker die slechts een tweetal nestjes per jaar kweekt en erover waakt dat haar hondjes bij de juiste baasjes terechtkomen. Ze heeft wachtlijsten van twee tot drie jaar. “Dat ik met corgi’s ben begonnen, komt door de Queen. Als kind was ik al fan van haar, en zeker ook van de manier waarop ze met dieren omging. Er zijn weinig vorsten die altijd gevolgd worden door een hele roedel hondjes. Toen ik ging samenwonen, heb ik twee corgi’s gekocht, wel allebei een mix met jackrussellterriërs. Maar koningin Elizabeth II had ook mixen. Ze kruiste haar corgi’s soms met teckeltjes, die ze ook had.”

De cartoon die in de Facebookgroepen staat. ©  rr

Intussen heeft Natascha wel raszuivere corgi’s en doet ze zelfs mee aan wedstrijden. “Je hebt bij de corgi’s twee lijnen: Cardigans en Pembrokes. Pembrokes zijn de honden die de Queen hield en die ik zelf ook kweek. Af en toe kom je corgi’s tegen op shows die uit een lijn van de Queen stammen, want ze kweekte dus ook met haar honden. Ik heb er nu zelf dertien en het zijn speciale karakters. Heel liefdevolle hondjes en kindvriendelijk, maar wel met een eigen temperament.”

De Queen met een corgi. ©  AFP

“Het is sowieso een droevig moment voor alle corgi-fans”, zegt Natascha. Ze gaat zelfs nog een stapje verder dan de Queen in haar liefde voor deze dieren en heeft een tattoo van een Welsh corgi op haar arm. Ze wil na haar dood samen met haar corgi’s uitgestrooid worden. “Ik heb in totaal al achttien corgi’s gehad. Mijn overleden hondjes bewaar ik thuis in urnes.”

In 2019 was er nog de film Corgi, Het Verhaal van de Avonturen van Rex, de meest geliefde hond van de Britse vorstin. Natascha werd met enkele van haar corgi’s uitgenodigd op de première in Brussel. “Ik had twee honden van mij mee en nog twee vriendinnen die ook elk een corgi hebben. Onze honden mochten in de bioscoopzaal rondhollen en met de kinderen spelen.”

In Lier noemen ze Natascha ook soms grappend ‘de Queen van Lier’ als ze met haar hondjes op stap gaat. ©  rr

Prins Philip leefde toen nog en komt ook in de film als personage, net als de Queen. Amper drie jaar later ziet de wereld er helemaal anders uit.

Natascha Dresen met haar corgi’s, gepast gehuld in een jurk met corgi-print. Soms wordt ze lachend ‘de Queen van Lier’ genoemd. ©  rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Queen Elizabeth overleden