©  BELGA

AA Gent knokt zich in Conference League naar felbevochten punt op bezoek bij Noors leider Molde: Nardi zet Roef al onder druk

AA Gent mag nieuwe doelman Paul Nardi (28) danken dat het zijn Confe­rence League-campagne met een fel­bevochten punt start. De 0-0 in Molde kwam er dankzij een puik debuut van de Franse concurrent voor Davy Roef. Maar wat scheelt er voorin bij de Buffalo’s?

Koen Van Uytvange

AA Gent-doelman Davy Roef staat onder druk. Niet omdat hij aan een slecht seizoen bezig is. Wel omdat hij er een echte concurrent bij heeft. Een die zijn debuut niet gemist heeft. Dat de Buffalo’s een puntje pakten op bezoek bij het Noorse Molde, hadden ze te danken aan Paul Nardi. Niet dat de 28-jarige doelman onwaarschijnlijke wereldreddingen verrichtte. Wel ging hij goed plat op schoten en blonk hij uit in de een-tegen-eensituaties, vooral in een woelige tweede helft. Breivik, Brynhildsen en zeker de ingevallen Eikrem: ze hadden kunnen scoren. Nardi voorkwam erger. “Paul heeft het fantastisch goed gedaan, je kan niet beter wensen voor een nieuwe doelman”, zei Hein Vanhaezebrouck, die verraste met zijn keuze. “Davy had ook eens nood aan rust.”

Het enige vreemde aan Nardi zijn debuut? Dat de wedstrijd iets te laat startte omdat hij van shirt moest wisselen. Zijn groene uitrusting verschilde te weinig van het fluogeel van de rest en dus keepte hij uiteindelijk in een trainingstruitje, zonder rugnummer. Memorabel. “Toen ik in de kleedkamer kwam, zag ik al dat het niet zou gaan. Maar de UEFA had de uitrustingen ’s ochtends goedgekeurd. Oké, dat is hun fout, maar ik snap ook niet dat wij dat dan beslissen. Je weet op voorhand dat je daarmee miserie krijgt.”

De vraag is: wat nu, Hein Vanhaezebrouck? Speelt Nardi ook zondag op Zulte Waregem of is hij louter de doelman voor de Conference League. “Je moet dat niet in vakjes stoppen. Ik weet het echt nog niet.” Ook zijn verdediging, met vooral een weer sterke Torunarigha, mag nog enigszins blijgezind weer het vliegtuig op. Maar wat dan gezegd van de rest van zijn team? De trainer klaagde over hoofdpijn achteraf. “Ik weet niet van wat. Misschien van het niveau”, grijnsde Hein, die vond dat zijn ploeg vooral in de tweede helft een tijdlang “dood” was door te slordig spel. En zeggen dat Molde dan nog Fofana – alias de nieuwe Haaland – miste wegens ziekte. “Dit kan eens gebeuren. Een aantal jongens moet beseffen dat ze dringend hun niveau moeten opkrikken. We zijn AA Gent. Dit niveau is onvoldoende.”

Hauge en Cuypers zonder vertrouwen

Dan kijken we toch vooral naar de voorlinie. Dat torens Lemajic en Depoitre moeilijker uit de voeten konden op kunstgras, dat viel te voorspellen. Vandaar dat ze slechts invielen. Dat excuus kan Jens Petter Hauge niet inroepen. De Noor heeft nooit anders gekend, maar dat was er niet aan te zien. Gruwelijke balcontroles, doodlopende acties: waar is de jongen die drie seizoenen geleden als de beste speler in de Noorse competitie gold?

“Misschien lag er extra druk op omdat hij in Noorwegen speelde. Het zal tijd vragen. We hopen dat het iedere week een beetje beter gaat.” Hugo Cuypers, zijn spitsbroeder, kende net als op Charleroi een ongelukkige avond. Hij kreeg tenminste nog kansen, maar lijkt het vertrouwen te missen. Eerst was er een veelbelovende fase toen Kums goed stoorde en Cuypers op weg naar doel zette. “Maar in plaats van zelf af te werken, geeft hij de bal terug. Normaal twijfelt hij niet. Ik vond dat heel raar. Zo ken ik Hugo niet. Niemand verwachtte dat, ook Kums niet. Dat moeten we toch eens bespreken.” Toen Odjidja een aanval uit het boekje opzette, werkte Cuypers de voorzet van Samoise hoog over. “Die bal was niet makkelijk, maar hij ging hoog over. Van een spits verwacht je toch dat hij dichter bij het kader komt.”

Slotsom: een puntje gewonnen tegen de voornaamste rivaal voor groepswinst. “Ik had het vooraf gezegd: soms moet je ook eens een resultaat spelen zonder goed te spelen. We speelden tegen een ploeg vol vertrouwen en daar moet je dan wel iets tegenover zetten. Inzet, mentaliteit. Maar het mag toch ook wat meer kwaliteit zijn.” Zeg gerust: veel meer.

Vastgoed

Jobs in de regio