Didier Vande Cauter toen er nog voldoende eten in de koelkasten van Stroboertje staken. © Wim Hendrix

Stroboertje legt voedselbedeling een week stil door tekort aan voeding

Merksem -

Buurthuis Stroboertje in Merksem is genoodzaakt om de voedselbedeling een week stil te leggen. Door de toevloed aan mensen die een voedselpakket vragen en het mindere aanbod van voeding vanuit de supermarkten is de voorraad leeg. “We willen deze week gebruiken om de voorraad aan te vullen”, zegt Didier Vande Cauter, drijvende kracht aan Stroboertje.

Sacha Van Wiele

Volgens Vande Cauter is de beslissing om de voedselbedeling tijdelijk te stoppen een gevolg van een inschattingsfout.

“Het is de eerste maal in 15 jaar dat we dit moeten doen”, zegt Vande Cauter. “De laatste vier maanden kregen we achthonderd mensen uit Oekraïne over de vloer. Ook de slachtoffers van mensenhandel in de zaak Borealis klopten bij ons aan. In tegenstelling tot andere voedselbedelingen hadden wij nog geen inschrijvingsstop ingevoerd en hielpen we iedereen. Daarnaast krijgen we minder voedsel van de supermarkten omdat die in hun aankoopbeleid streven naar zo weinig mogelijk overschot. Gelukkig koopt de stad Antwerpen voedsel aan om ons te ondersteunen.”

Door een week te stoppen, kan nu de voorraad weer worden volop aangevuld. “We gaan de mensen dan weer volop kunnen verder helpen”, zegt Vande Cauter.

De stad Antwerpen koopt al 2 jaar extra voedsel aan voor de initiatieven rond voedselbedeling. “Niemand hoeft omwille van te weinig voedsel de deuren te sluiten”, zegt Tom Meeuws (Vooruit), Antwerps schepen van Sociale Zaken. “We merken wel dat het druk is in de verschillende punten. Op het schepencollege staat vrijdag opnieuw een beslissing om voor 100.000 euro extra voedsel aan te kopen voor de verschillende organisaties, waaronder 6.000 euro voor Stroboertje.”

MEER OVER Tom Meeuws

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio