De oude pompgemalen in Moerbeke en Eksaarde gaan eenmalig open voor het publiek.© ies

Van pompgemalen tot de Meir van Beveren: maak dit weekend kennis met monumenten in het Waasland

Waasland -

Zondag 11 september wordt overal in Europa Open Monumentendag gevierd. Ook in het Waasland zetten tientallen gebouwen en sites hun deuren open. Erfpunt Waasland maakte een handige overzichtsbrochure.

Ivan Elegeert

“Duurzaamheid is dit jaar het centrale thema”, vertelt directeur Inge Baetens van Erfpunt. “Daarom zijn we blij dat we dit jaar ook eenmalig een aantal oude pompgemalen in de Durme- en Moervaartvallei kunnen bezoeken. Zij regelen er al tientallen jaren het waterpeil, in deze tijden meer dan ooit actueel. Door de lage ligging en de afgesneden Durme moet het hemelwater naar hoger gelegen afwateringskanalen worden gebracht door middel van pompen, dit noemt men bemalen.”

Op Open Monumenten Dag zijn de drie pompgemalen in Moerbeke en Eksaarde heel de dag vrij te bezoeken. Via een wandellus door dit prachtige landschap bezoek je ze alle drie. Lokeren stelt ook de Heirbrugmolen open voor publiek, de meester-molenaars malen er graan voor het Lokers Meulenbruued.

In Kruibeke kan je een bezoek brengen aan de getijdenmolen, waarbij je tijdens een rondleiding alles te weten komt over de werking en geschiedenis van deze erfgoedparel. Vanop de Graventoren kan je genieten van een prachtig uitzicht over de Schelde. In Beveren neemt gids en heemkundige Richard Willems je mee op een tijdreis doorheen de geschiedenis van de Vrasenestraat en ‘De Meir’ van Beveren.

Sint-Gillis-Waas viert de 175ste verjaardag van de Roomanmolen. Deze pas gerestaureerde en draaiende molen is vrij te bezoeken. Tentoonstellingen en enthousiaste molenaars loodsen je doorheen de geschiedenis van de molen. Stekene pakt met een tentoonstelling over de huidige restauratie van de als Monument beschermde Heilig Hart kerk. Temse laat je kennis maken met het gebouw en de mensen achter De Temsica. Oude foto’s, krantenknipsels, affiches, archiefdocumenten en markante voorwerpen schetsen een beeld van honderd jaar Temsica.

Ook in Sint-Niklaas zijn een hele reeks unieke historische gebouwen te bekijken en te bezoeken: het pas gerestaureerde herenhuis Huis Janssens aan de Zamanstraat, het Huis Myle aan de Grote Markt en in het Landhuis, ook al op de Grote Markt, kan je kennismaken met de toekomstplannen voor de grootste Markt van België.

Daarnaast zijn er nog tal van andere activiteiten die terug te vinden zijn in de digitale infobrochure met alle locaties. Te downloaden via deze link.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio