© ATV

Historisch schoolgebouw Creatopia krijgt volledige renovatie na jarenlange leegstand

Antwerpen -

Het historische schoolgebouw in de Van Peenestraat op ’t Kiel, naar het ontwerp van stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke uit 1935, staat in de steigers. Na jarenlange leegstand wordt het volledig gerenoveerd. Vanaf het schooljaar 2024-2025 zullen de 450 leerlingen van de stedelijke basisschool Creatopia er opnieuw les kunnen volgen.

Jan Stassijns

Na zeven schooljaren in containerklassen kunnen de leerlingen de stedelijke basisschool Creatopia opnieuw dromen van gloednieuwe klaslokalen. Hun historische schoolgebouw in de Van Peenestraat op ’t Kiel wordt na jarenlange leegstand opnieuw in ere hersteld. Jinnih Beels (Vooruit), Antwerps schepen van Onderwijs, trapte de renovatie donderdag af met een eerstesteenlegging.

Jinnih Beels (Vooruit), Antwerps schepen van Onderwijs, trapte de renovatie donderdag af met een eerstesteenlegging. ©  Jan Van der Perre

Bouwkundig erfgoed

Het schoolgebouw is ontworpen door stadsbouwmeester Emiel Van Averbeke in 1935 en heeft ruim 80 jaar dienst gedaan als onderwijsplek. Omdat het niet meer voldeed aan de moderne eisen waaraan een school moet voldoen, moet de renovatie daaraan tegemoetkomen. “Zowel de gevel, het dak en het schrijnwerk worden volledig vernieuwd en extra geïsoleerd”, vertelt architect Anne Gorlé van Patine Architecten. “Na de werken zal de EPC-waarde die van een nieuwbouw evenaren. Er zijn in de afgelopen jaren plannen geweest om alles af te breken voor een nieuwbouw, maar je hoeft niet iets nieuw te bouwen om het energiezuinig te maken. Die boodschap willen wij als architecten ook uitdragen. Het gebouw is dan wel niet beschermd als monument, het is wel geklasseerd als bouwkundig erfgoed. Daarom behouden we alle authentieke elementen.”

Architect Anne Gorlé van Patine Architecten. ©  Jan Van der Perre

Dat toont zich bijvoorbeeld al in de klaslokalen. Het authentieke meubilair, zoals de kasten, wordt meegenomen in de renovatie en terug geschilderd in de kleuren van weleer. Toch staan er ook aanpassingen op til. De kleedkamers worden omgevormd tot aparte werklokalen. En de zeven patio’s, kleine binnentuintjes, worden vergroend en ingericht als buitenklas. Ook de speelplaats wordt onthard en in een groen jasje gestoken.

“Opgelucht”

Directeur van Creatopia, Sonja den Ouden, is opgelucht dat de werken eindelijk van start zijn gegaan. “We hebben er de afgelopen zeven jaar het beste van proberen maken in de containerklassen aan het Kielpark”, zegt ze. “Maar we stoten daar meer en meer op onze limieten. We hebben geen refter, geen turnzaal, een veel te kleine leraarskamer,... En door onze tijdelijke locatie is de afstand met onze kleuterschool erg groot geworden. We kijken er dus enorm naar uit om onze intrek te nemen in dit prachtige gebouw.”

Directeur van Creatopia, Sonja den Ouden. ©  Jan Van der Perre

Vanaf het schooljaar 2024-2025 moeten de renovatiewerken achter de rug zijn en kunnen de 53 leerkrachten en 450 leerlingen aan de verhuis beginnen. Het totale kostenplaatje van de renovatie bedraagt zo’n 14 miljoen euro, waarvan een deel wordt gefinancierd door Agion, Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.

De authentieke kasten krijgen ook een opknapbeurt en worden in oorspronkelijke staat (en kleur) hersteld. ©  Jan Van der Perre

Een beeld van de speelplaats van de school in 1940. ©  rr

De speelplaats voor de renovatie. ©  rr

Vandaag staat heel de speelplaats in de steigers. ©  Jan Van der Perre

Een van de gangen in het historische schoolgebouw.  ©  Jan Van der Perre

Zo zal diezelfde gang er na de renovatie uitzien, met rechts een patio die als buitenklas wordt ingericht. © rr 

Een ontwerpbeeld van een klaslokaal na de renovatie © rr 

Ook de voormalige turnzaal is voorlopig nog één grote werf. ©  rr

Aangeboden door onze partners