De organisatoren van de Dag van de Solidariteit zitten klaar om hun gasten te ontvangen. Hun prachtige nieuwe campingstoelen worden op de dag zelf verloot aan de aanwezigen. © RR

Dag van de Solidariteit: “Ons doel? Meer dan 100.000 euro inzamelen”

Arendonk, Oud-Turnhout, Turnhout -

“Sinds 2015 hebben we al 92.400 euro ingezameld voor onze goede doelen. In 2019, het jaar vóór corona, hadden we in één weekend zelfs een opbrengst van 15.000 euro. Stiekem hopen we om dat record dit jaar te breken”, zegt An Melis, een van de drijvende krachten achter de Dag van de Solidariteit in Arendonk.

Eddy Meulemans

In Arendonk vindt zondag de Dag van de Solidariteit plaats: een grote openluchtbrunch op het plein achter de Bemdhal. Op vrijdag kunnen de bedrijven ook al smoskes in drie variëteiten bestellen: gezond, kaas of hesp. Zondagmorgen zijn er ontbijtboxen. Of je kunt vanaf 10u komen brunchen, wandelen, fietsen, shoppen op een vrijetijdsmarkt of gewoon iets drinken op het terras.

Zoals de naam aangeeft, worden alle inkomsten van de Dag van de Solidariteit weggeschonken aan solidaire doelen: drie scholen en instellingen die zich inzetten voor mensen met een beperking. Het gaat om het activiteitencentrum van vzw Mekanders in Arendonk en de scholen Vibo De Ring in Turnhout en Vibo De Brem in Oud-Turnhout. “Sinds 2015 hebben we met onze lunchpakketten, ontbijtboxen en brunches al 92.400 euro kunnen uitdelen aan onze drie goede doelen. De voorbije twee jaar moesten we ons door corona beperken tot een ingekrompen solidariteitsdag. Nu kunnen we eindelijk onze deuren weer wagenwijd openzetten en er een echt volksfeest van maken. We willen de kaap van 100.000 euro ronden”, zegt An vastberaden.

Zelfgemaakte nagerechten

Het buffet gaat zondag om 10u open. Voor 15 euro kun je er à volonté genieten van koffie, thee, fruit, broodjes, beleg en tal van koude en warme gerechten, van verse soep tot spek en eieren, frikadellen met krieken en pensen.

“De nagerechten zijn ook voor ons elk jaar een verrassing, want ze worden door heel veel vrijwilligers vers bereid en meegebracht naar onze dessertentafel. Sommigen maken rijstpap of chocomousse, anderen bakken een cake of een taart”, zegt An.

De nieuwigheid uit de coronatijd wordt wegens succes verlengd. Zo kun je vanaf de Bemdhal een fietstocht van 30 kilometer maken of je kunt de pijlen volgen van twee verschillende wandelingen: een grote route van 9 kilometer of een kortere ‘wielenwandeling’ van 5 kilometer, die geschikt is voor alle soorten van wielen, zowel voor kinderwagens als voor rolstoelen.

Achttien kraampjes

Na je fietstocht of wandeling kun je op het Bemdterrein nog gezellig shoppen of rondkijken op een creatieve vrijetijdsmarkt met achttien verschillende kraampjes waar de mensen tal van zelfgemaakte spullen te koop aanbieden, van zelf gecreëerde juwelen tot houten naamplaatjes, zepen, wenskaarten, kinderkleding en andere hebbedingen of geschenken. Voor de kinderen zijn er springkastelen en animatie.

De frietkraam en de bar met koffie, frisdrank, bier en wijn zijn ondertussen doorlopend open. Dit jaar zijn er geen liveoptredens van rock- en popbands. In de plaats wordt gekozen voor rustige achtergrondmuziek. Alles in het teken van gezelligheid. Het terras blijft tot 19u open.

www.dagvandesolidariteit.be

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio