© ATV

Afbraak oude brandweerkazerne eerste stap naar bouw nieuw gemeentehuis

Kalmthout -

De afbraakwerken van de oude brandweerkazerne naast het gemeentehuis zijn begonnen. Daarmee is de start gegeven voor de heraanleg van de ganse omgeving en de bouw van het nieuwe gemeentehuis in 2023.

“De oude kazerne werd de voorbije weken al ontmanteld”, zegt burgemeester Lukas Jacobs. “De afbraak neemt drie weken in beslag. Aansluitend volgen graafwerken voor de sanering van de grond aan het gebouw. Op die plek stond vroeger een gasfabriek. Die werken duren ongeveer anderhalve maand.” 

De oude brandweerkazerne werd in 1968 voor het eerst in gebruik genomen. Het was gedurende 45 jaar de uitvalsbasis van de vrijwillige brandweermannen. Lukas Jacobs: “Niet alleen de brandweer was er gehuisvest, ook de gemeentelijke ambulancedienst en later de gemeentepolitie. Tien jaar geleden verhuisde brandweer naar de nieuwe kazerne achteraan de site aan het Kerkeneind.”

Tijdens de coronaperiode reden honderden mensen uit de regio met hun auto door het gebouw voor het afnemen van een PCR-test. Het gebouw deed vroeger ook dienst voor uiteenlopende socioculturele activiteiten zoals bals, tentoonstellingen en koers op rollen.

In de kazerne werd een afnamepunt voor PCR-tests ingericht. © evdw

De voorbije jaren waren lokalen van de oude brandweerkazerne ingenomen door Twinkeltje met tweedehands kinderkledij en de sociale kruidenier.

Lukas Jacobs : “De effectieve bouwwerken van het nieuwe gemeentehuis starten pas volgend voorjaar. Het oude gedeelte met de raadzaal wordt gerenoveerd met respect voor de erfgoedwaarde. De kantoren worden afgebroken en vervangen door een volledige nieuwbouw. Die biedt dan plaats aan alle gemeentelijke diensten. Nu zijn al die diensten nog verspreid over vijf verschillende gebouwen.

Toekomstzicht met nieuwe gemeentehuis. © gemeente Kalmthout

Voor het nieuwe gemeentehuis komt een groen belevingsplein. Achteraan komt de nieuwe parking die bereikbaar wordt vanuit het Kerkeneind en Rozeneind. De administratieve diensten van het gemeentehuis verhuizen tijdens de werken naar een kantoorgebouw vlakbij in de Driehoekstraat. Samen met de omgevingswerken gaan de werkzaamheden twee jaar duren. (evdw)

Aangeboden door onze partners