Het vernieuwde museum Albert Van Dyck biedt verrassende extra’s. © RR

Vernieuwd museum Albert Van Dyck laat zich nu ook virtueel bezoeken

Schilde -

Er waait een frisse wind door het wellicht minst bekende museum uit de Antwerpse regio. Museum Albert Van Dyck kreeg een nieuwe, verbeterde opstelling voor zijn vaste collectie. Het is toegankelijker geworden en geeft de bezoeker een beter inzicht in de leefwereld van de kunstschilder. “We hebben nu echt een Museum Albert Van Dyck 2.0.”, aldus een trotse schepen van Cultuur Kathleen Krekels (N-VA).

Jan Auman

Kunstschilder Albert Van Dyck (1902-1951) was een van de vaandeldragers van het animisme. Toen Van Dyck begon als kunstenaar, was het expressionisme de gezaghebbende kunststroming in de Vlaamse kunstwereld. Als animist reageerde hij daarop. Hij richtte zich meer op het introspectieve. Albert Van Dyck evolueerde naar een zuiver picturale schilderkunst, waarbij hij vooral aandacht schonk aan het kind en aan het schrale Kempische landschap, in het bijzonder de omgeving van Schilde, waar hij verbleef tot zijn dood.

Het Museum Albert Van Dyck werd officieel geopend op 4 oktober 1997. Het gemeentelijk museum beheert een bruikleencollectie van de Vlaamse Gemeenschap van 298 werken van de kunstenaar en is ondergebracht in een vleugel van het gemeentehuis.

De vernieuwde opstelling van de vaste collectie van het Museum Albert Van Dyck is opgezet om te prikkelen. Aan de eigentijdse collectiepresentatie werd ruim twee jaar gewerkt. Hiermee opent het museum nieuwe perspectieven op leven en werk van de kunstschilder, die de laatste twintig jaar van zijn leven in Schilde woonde.

 © RR

Eens je binnen bent, kun je als bezoeker bij ruim dertig kunstwerken meer informatie en anekdotes oproepen via je smartphone of tablet. De vaste collectie van het museum wordt vanaf nu gepresenteerd aan de hand van een cultuurhistorische route langs belangrijke levensthema’s van Van Dyck.

De opstelling laat je kennismaken met onder meer Van Dycks woning, zijn Vlaamse literaire vrienden en zijn minder bekende werken, geïnspireerd op het moderne Antwerpen. Begin dit jaar verwierf lokaal bestuur Schilde nog een belangrijke collectie tekeningen en schilderijen van de kunstschilder. Ook deze werken werden mee opgenomen in de nieuwe opstelling.

Het nieuwe logo is onder meer op de ramen te zien. © RR

Nieuw logo

Om het museum toegankelijker en meer hedendaags te maken, kreeg het voor het eerst sinds de jaren 90 een nieuw logo met bijhorende huisstijl. Die ontdek je al aan de buitenzijde van het museum. Ook de informatiefolder van het museum onderging een volledige metamorfose en steekt nu in het nieuwe jasje.

Verder prikkelen twee nieuwe educatieve museumspellen voor zowel scholen en groepen als individuele bezoekers met kinderen, de zintuigen. Wil je het museum vanuit je luie zetel bezoeken? Ook dat kan. Een 3D-wandeling neemt je mee doorheen de wonderlijke wereld van Albert Van Dyck, zijn oeuvre, zijn roots en inspiratiebronnen.

Schepen van Cultuur Kathleen Krekels (N-VA) is trots op de nieuwe glans van het museum. “We hebben nu echt een Museum Albert Van Dyck 2.0. De voorbije jaren konden door de coronacrisis verscheidene geplande tentoonstellingen niet doorgaan. De werkgroep van het museum gebruikte de vrijgekomen tijd en budget evenwel optimaal. Vandaag zien we het resultaat daarvan. Ook in de toekomst blijven we verder werken aan een attractief en modern museum.” (jaa)

Website Museum Albert Van Dyck

Schepen Krekels spreekt de genodigden toe bij de heropening van het museum. © RR

 © RR

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio