Schepenen Monique Quirijnen van Merksplas en Arnold Wittenberg van Hoogstraten bij een van de twintig afbeeldingen. © rr

Geschilderde landlopersfiguren fleuren straatbeeld op

Merksplas, Hoogstraten -

Op twintig locaties in Hoogstraten en Merksplas zijn geschilderde landlopersfiguren aangebracht. Street artist Jaune ontwierp ze op basis van oude foto’s.

Met het kunstproject willen Hoogstraten en Merksplas de ‘Koloniën van Weldadigheid’ letterlijk in de verf zetten. In elke gemeente zijn tien figuren te vinden, voornamelijk langs de vernieuwde Landlopersroute. Brusselaar Jaune is een stencilkunstenaar en stedelijke interventionist. Je kunt hem kennen van zijn typische vuilnismannetjes. Als vuilnisman viel het Jaune op hoe hard hij opging in het decor van de stad. Niemand maakte een praatje, niemand lette echt op hem. Hij laat felle vuilnismannetjes dapper ronddwarrelen in humoristische, absurde settings. Op vraag van Hoogstraten en Merksplas ontwierp hij de unieke landlopersfiguren.

“Enkele decennia geleden liepen de landlopers nog in het echt door ons dorp”, zegt Merksplasse schepen van Cultuur Monique Quirijnen (Leefbaar Merksplas). “Nu de landloperij is afgeschaft en de landlopers verdwenen zijn, brengen we ze op deze manier weer tot leven in het straatbeeld.” Hoogstraats Cultuurschepen Arnold Wittenberg (Hoogstraten Leeft) : “Met dit kunstproject zetten wij het tweehonderdjarig bestaan van de Koloniën van Weldadigheid in Wortel nog eens extra in de verf. De geschiedenis van de koloniën draait in de eerste plaats om de mensen die daar leefden, niet om de gebouwen, die ze hebben achtergelaten. Dat mogen we niet vergeten. Hun harde werk heeft voor altijd een stempel op ons landschap gezet.” (ram)

 © rr

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio