De Witte Kerk staat nog één keer centraal als kerkelijk gebouw tijdens Open Monumendag op zondag 11 september. © JAA

Eresaluut aan Witte Kerk op Open Monumentdag: expo, lezingen en boek

Schilde -

Naar aanleiding van Open Monumentendag kan je zondag 11 september nog eens uitgebreid de veelbesproken Witte Kerk Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemel-Opgenomen in Schilde-Bergen bewonderen. Er is een tentoonstelling, er zijn lezingen en er wordt een boek over de dominicanerkerk voorgesteld.

Het gemeentebestuur van Schilde kocht de site onlangs na ontwijding van de kerk en zal er in de toekomst een herbestemming aan geven. De tentoonstelling en de lezing zijn een sluitstuk voor de parochie en de kerk en de aanzet voor een nieuw begin van de herbestemming van de kerk.

Je leert meer over het bouwkundig erfgoed en de historiek van de kerk en de wijk errond met zijn typische villa’s met strodaken. In de tentoonstelling komen onder andere aan bod: foto’s over de opbouw en inrichting van de eerste kerk met rieten dak, informatie over de architect, de brand in 1970 die kerk en pastorie verwoestte en het nieuwe kerkgebouw dat daarop volgde.

1970 brandde de toenmalige Witte Kerk met strodak helemaal af. © Scilla

Naast de tentoonstelling houdt Heemkundige Kring Scilla zondagavond een lezing over het verhaal van de kerk, de ontwikkelingen van de wijk rond de kerk, de verkavelingen, het grote buurtleven van vroeger, de typerende kermissen van de wijk en het jaarlijks vuurwerk. Die tentoonstelling vindt plaats van 10u tot 18u, de lezing is er om 20u.

Die dag wordt ook een boek gepresenteerd over de parochie van Schilde-Bergen. 125 blz. prachtig samengesteld, met veel foto’s. Het boek wordt verkocht aan 15 euro. (jaa)

Meer info bij Marc Christiaens, pastoor met pensioen, Pater Nuyenslaan 70, Schilde 03-353.60.68 www.rldv.be Programma OMD Voorkempen

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio