Een jongeman riskeert een veroordeling voor het beschieten van zijn moeder en stiefvader met een luchtdrukpistool. © Shutterstock

Twintiger schiet met luchtdrukpistool naar moeder en stiefvader: “Kogelinslag stond in raam”

Vorselaar -

Een 25-jarige man uit Vorselaar heeft eind maart zijn eigen moeder en stiefvader beschoten met een luchtdrukpistool. De twintiger stond ook terecht voor brandstichting bij zijn ex-vriendin en voor bedreigingen. Hij riskeert een effectieve celstraf van dertig maanden. “Alle feiten zijn gepleegd toen hij drugs gebruikte”, zei zijn advocaat, meester Dirk Vliegen.

Bart Van den Langenbergh

Hoewel C.G. uit Vorselaar al eerder drie keer veroordeeld was en onder probatiebegeleiding stond, moest hij zich dinsdag opnieuw voor de correctionele rechtbank in Turnhout verantwoorden voor een resem van feiten gaande van drugsbezit tot bedreigingen met een luchtdrukpistool en brandstichting.

Op 18 maart van dit jaar diende zijn ex-vriendin een klacht in tegen G. voor brandstichting en belaging. “Aan haar woning werd een band van een tractor in brand gestoken. De politie vond een aanmaakblokje met benzine onder de band”, zei openbare aanklager Elke Van Dyck op de rechtbank .”Bij C.G. thuis vond de politie gelijkaardige aanmaakblokjes. Hij had een aansteker op zak en zijn rechterhand rook naar javel. G. had eerder al gedreigd om de woning van zijn ex in brand te steken.”

De vader van zijn ex diende ook een klacht wegens bedreigingen. G. zou ook bommetjes rond de woning tot ontploffing hebben gebracht.

Gevlucht achter kast

Op 22 maart bezorgde hij ook zijn eigen moeder en stiefvader de schrik van hun leven. Tijdens een discussie over een voorlopige bewindvoerder begon hij niet alleen te roepen en spullen weg te gooien. “Hij schoot ook met een luchtdrukpistool of BB-gun naar mijn cliënten”, schetste meester Evert Lintermans, de advocaat van de moeder en stiefvader.

“Zij konden nog net achter een kast kruipen en langs een schuifraam naar buiten vluchten. Het koppel heeft bijzonder veel angsten uitgestaan en heeft alle contact met C.G. verbroken.” De speurders kwamen ter plaatse en konden de twintiger in de boeien slaan. Ze vonden ook een kogelinslag in een schuifraam.

Een buurtbewoner vond enkele dagen later een doosje met 22 gram speed dat toebehoorde aan de jongeman. Bij een huiszoeking op 3 april ontdekte de politie in zijn slaapkamer nog eens 118 gram speed, een weegschaal, een notitieboekje met namen en bedragen en 450 euro in een kluis. G. beweerde dat hij die drugs van een dealer in bewaring moest nemen en drugsgelden in ontvangst moest nemen.

De beklaagde stond bovendien nog terecht omdat hij geld zou hebben afgehaald met de bankkaart van zijn ex-vriendin. Hij had ook bij verscheidene handelaars geprobeerd om met vals geld te betalen. Het Openbaar Ministerie vroeg een gevangenisstraf van dertig maanden en een boete van 8.000 euro.

Onderliggend probleem

Volgens zijn advocaat is een residentiële opname en geen effectieve celstraf aangewezen. “Hij ontkent wel de brandstichting, de diefstal van het geld van zijn ex-vriendin en de belaging van haar vader”, legde meester Dirk Vliegen uit. “Maar alle andere feiten zijn te kaderen in zijn drugsgebruik. Hij heeft een onderliggende problematiek die moet worden aangepakt.” C.G. voegde er nog aan toe dat hij aan zijn probleem wil werken en dat hij op termijn weer thuis wil gaan wonen. De rechtbank velt een vonnis op 20 september.

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio